Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προειδοποίηση για την κατανάλωση άγριου σκόρδου

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροειδοποίηση για την κατανάλωση άγριου σκόρδου
spot_img


Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Αξιολόγηση Κινδύνων (BfR) προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους σύγχυσης βρώσιμων και δηλητηριωδών φυτών.

Το άγριο σκόρδο είναι όλο και πιο δημοφιλές για καρύκευμα φαγητών όπως σούπες, σάλτσες και σαλάτες. Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό και στην Ελλάδα και ευδοκιμεί σε υγρά ή δροσερά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα, σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θαμνώνες, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα. Ολόκληρο το φυτό μυρίζει όπως το σκόρδο.

 Την άνοιξη πολλοί βγαίνουν στη φύση και το αναζητούν ωστόσο, μπορεί να το μπερδεύουν με το δηλητηριώδες κρίνο της κοιλάδας Convallaria majaris.

Τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και στο BfR έχουν καταγράψει δηλητηριάσεις, μερικές με σοβαρές συνέπειες, λόγω αυτής της σύγχυσηςΤα κρούσματα γίνονται πιο συχνά στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, την Ελβετία και την Κροατία κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι Convallaria majaris  το οποίο είναι δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του. Για να ξεχωρίσουν οι καταναλωτές το άγριο σκόρδο από τα δηλητηριώδη φυτά, συνήθως αρκεί να το τρίψουν ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δεν μπορούν να μυρίσουν το κλασικό άρωμα που μοιάζει με σκόρδο, είναι καλύτερα να αφήσουν το βότανο και να καθαρίσουν τα χέρια τους αμέσως και σχολαστικά.

Οι συλλέκτες άγριου σκόρδου πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το φυτό και όλα τα χαρακτηριστικά του για να το ξεχωρίζουν από τα δηλητηριώδη αντίστοιχά του. Το BfR συμβουλεύει ότι, εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερα να μην τρώτε άγριο σκόρδο που έχετε μαζέψει μόνοι σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο