Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Αξιολόγηση Κινδύνων (BfR) προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους σύγχυσης βρώσιμων και δηλητηριωδών φυτών.
Το άγριο σκόρδο είναι όλο και πιο δημοφιλές για καρύκευμα φαγητών όπως σούπες, σάλτσες και σαλάτες. Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό και στην Ελλάδα και ευδοκιμεί σε υγρά ή δροσερά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα, σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θαμνώνες, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα. Ολόκληρο το φυτό μυρίζει όπως το σκόρδο.
Την άνοιξη πολλοί βγαίνουν στη φύση και το αναζητούν ωστόσο, μπορεί να το μπερδεύουν με το δηλητηριώδες κρίνο της κοιλάδας Convallaria majaris.
Τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και στο BfR έχουν καταγράψει δηλητηριάσεις, μερικές με σοβαρές συνέπειες, λόγω αυτής της σύγχυσης. Τα κρούσματα γίνονται πιο συχνά στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, την Ελβετία και την Κροατία κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι Convallaria majaris το οποίο είναι δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του. Για να ξεχωρίσουν οι καταναλωτές το άγριο σκόρδο από τα δηλητηριώδη φυτά, συνήθως αρκεί να το τρίψουν ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δεν μπορούν να μυρίσουν το κλασικό άρωμα που μοιάζει με σκόρδο, είναι καλύτερα να αφήσουν το βότανο και να καθαρίσουν τα χέρια τους αμέσως και σχολαστικά.
Οι συλλέκτες άγριου σκόρδου πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το φυτό και όλα τα χαρακτηριστικά του για να το ξεχωρίζουν από τα δηλητηριώδη αντίστοιχά του. Το BfR συμβουλεύει ότι, εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερα να μην τρώτε άγριο σκόρδο που έχετε μαζέψει μόνοι σας.