Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προειδοποίηση για την κατανάλωση άγριου σκόρδου

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροειδοποίηση για την κατανάλωση άγριου σκόρδου
spot_img


Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Αξιολόγηση Κινδύνων (BfR) προειδοποίησε τους καταναλωτές για τους κινδύνους σύγχυσης βρώσιμων και δηλητηριωδών φυτών.

Το άγριο σκόρδο είναι όλο και πιο δημοφιλές για καρύκευμα φαγητών όπως σούπες, σάλτσες και σαλάτες. Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό και στην Ελλάδα και ευδοκιμεί σε υγρά ή δροσερά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα, σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θαμνώνες, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα. Ολόκληρο το φυτό μυρίζει όπως το σκόρδο.

- Advertisement -

 Την άνοιξη πολλοί βγαίνουν στη φύση και το αναζητούν ωστόσο, μπορεί να το μπερδεύουν με το δηλητηριώδες κρίνο της κοιλάδας Convallaria majaris.

Τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και στο BfR έχουν καταγράψει δηλητηριάσεις, μερικές με σοβαρές συνέπειες, λόγω αυτής της σύγχυσηςΤα κρούσματα γίνονται πιο συχνά στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, την Ελβετία και την Κροατία κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι Convallaria majaris  το οποίο είναι δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του. Για να ξεχωρίσουν οι καταναλωτές το άγριο σκόρδο από τα δηλητηριώδη φυτά, συνήθως αρκεί να το τρίψουν ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δεν μπορούν να μυρίσουν το κλασικό άρωμα που μοιάζει με σκόρδο, είναι καλύτερα να αφήσουν το βότανο και να καθαρίσουν τα χέρια τους αμέσως και σχολαστικά.

Οι συλλέκτες άγριου σκόρδου πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με το φυτό και όλα τα χαρακτηριστικά του για να το ξεχωρίζουν από τα δηλητηριώδη αντίστοιχά του. Το BfR συμβουλεύει ότι, εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερα να μην τρώτε άγριο σκόρδο που έχετε μαζέψει μόνοι σας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα