ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠΡΟΣΟΧΗ - RASFF: Επικίνδυνα σπαράγγια που εισάγονται και στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΟΧΗ – RASFF: Επικίνδυνα σπαράγγια που εισάγονται και στην Ελλάδα

2 λεπτά ανάγνωσης

6 φορές περισσότερο από το μέγιστο επιτρεπτό η παρουσία του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos.

Η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF ενημερώθηκε από τη Ολλανδία, για σοβαρό κίνδυνο λόγω της παρουσίας υψηλής ποσότητας chlorpyrifos σε σπαράγγια τα οποία εξάγονται από το Περού σε 25 χώρες!

- Advertisement -

Στα σπαράγγια, εντοπίστηκε ποσότητα του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos που υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό: 0,063 mg/Kg με μέγιστο επιτρεπτό 0.01 mg/Kg.

Το Λουξεμβούργο έχει ήδη εκδώσει ενημέρωση προς τους καταναλωτές και έχει ανακαλέσει το προϊόν από τα σουπερμάρκετ, τονίζοντας τον κίνδυνο. Μεταξύ των χωρών που κυκλοφορούν τα επικίνδυνα σπαράγγια είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, Αυστρία Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

- Advertisement -

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει έναν αριθμό παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

Το Chlorpyrifos κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1966 από την Dow Chemical Company. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.