Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
25.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Κίνδυνος δηλητηρίασης από την κατανάλωση γλυκόριζας είτε σκέτη είτε ως πρόσθετο σε τρόφιμα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Κίνδυνος δηλητηρίασης από την κατανάλωση γλυκόριζας είτε σκέτη είτε ως πρόσθετο σε τρόφιμα!
spot_img

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από την κατανάλωση γλυκόριζας, ή οποία υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών.

Η γλυκόριζα (ποώδες πολυετές φυτό της οικογένειας των φασολιών Fabaceae, από τη ρίζα του οποίου μπορεί να εξαχθεί ένα γλυκό, αρωματικό άρωμα) βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων γλυκών, παγωτών, σιροπιών και αλκοολούχων ποτών. Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων που περιέχουν γλυκόριζα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή δηλητηρίαση, ακόμη και σε υγιή άτομα τονίζει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES. Μετά τις περιπτώσεις δηλητηριάσεων που καταγράφηκαν από τα κέντρα δηλητηριάσεων από το 2012 έως το 2021, η ANSES συνιστά η γλυκόριζα να καταναλώνεται μόνο περιστασιακά και με μέτρο.

- Advertisement -

Μεγάλο μέρος της γλυκύτητας στη γλυκόριζα προέρχεται από τη γλυκυρριζίνη η οποία είναι 30-50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Λόγω της σημαντικής γλυκαντικής της δύναμης, χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως γλυκά, τσίχλες, σνακ, αρτοσκευάσματα, παγωτά και σορμπέ. Βρίσκεται επίσης σε αναψυκτικά και σιρόπια, αλκοολούχα ποτά από εκχυλίσματα γλυκόριζας (ούζο, ρακή κ.λπ.), μη αλκοολούχα, μπύρα και συμπληρώματα διατροφής.

Αρκετές σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ANSES, σε συνδυασμό με τα κέντρα δηλητηριάσεων κατά την περίοδο 2012-2021 έδειξε ότι 64 άτομα δηλητηριάστηκαν μετά από κατανάλωση ποτών ή τροφίμων με βάση τη γλυκόριζα. Στο 42% των περιπτώσεων, ανέπτυξαν σοβαρά, ακόμη και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από υπερβολική ποσότητα καλίου στο αίμα κ.λπ. Ένας θάνατος αναφέρθηκε σε άτομο που είχε ήδη σοβαρή ηπατική βλάβη.

Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών που περιέχουν γλυκόριζα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και σε υγιή άτομα που δεν είχαν ποτέ υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα ενισχύουν τα αποτελέσματα της γλυκόριζας. Αυτό συμβαίνει με ορισμένα διουρητικά που προκαλούν απώλεια καλίου στα ούρα, το οποίο συνδυάζεται με γλυκυρριζίνη.

Η υψηλή πρόσληψη γλυκόριζας μπορεί να έχει πολλές τοξικές επιδράσεις. Το σύνδρομο υπερ-μεταλλοκορτικοστεροειδούς μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα κατακρατά νάτριο, χάνει κάλιο μεταβάλλοντας τις βιοχημικές και ορμονικές δραστηριότητες. Άλλα συμπτώματα τοξικότητας περιλαμβάνουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών , οίδημα , αυξημένη αρτηριακή πίεση , αύξηση βάρους, καρδιακά προβλήματα και αδυναμία. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της τοξικότητας. Κάποια άλλα παράπονα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια , νεφρική ανεπάρκεια και παράλυση. Το 2020, οι γιατροί ανέφεραν μια περίπτωση άνδρα που πέθανε από καρδιακή ανακοπή ως αποτέλεσμα δραστικά χαμηλών επιπέδων καλίου. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα έτρωγε μια σακούλα μαύρη γλυκόριζα την ημέρα. Ανάλογα με τη δόση και την πρόσληψη της γλυκόριζας, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και νοσηλεία. Άτομα με προηγούμενα προβλήματα καρδιάς ή νεφρών μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στη δηλητηρίαση από GZA και γλυκόριζα

Καταναλώστε περιστασιακά και με μέτρο

Είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν τρώνε πάρα πολύ γλυκόριζα. Η παρουσία γλυκόριζας προσδιορίζεται στα συστατικά των τροφίμων ή/και σε δήλωση, αλλά δεν δίνεται πάντα η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των γνώσεων, ο Οργανισμός συνιστά να μην καταναλώνονται περισσότερα από 10 mg γλυκυρριζίνης την ημέρα, προσέχοντας να μην πολλαπλασιάζονται οι πηγές πρόσληψης μέσω τροφών, φαρμάκων και προϊόντων καπνού. Τέλος, πρέπει να αποφεύγεται η συνεχής κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλυκόριζα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα