Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόστιμο στο σουπερμάρκετ BAZAAR από την Περιφέρεια Αττικής

ΑρχικήΝέαΠρόστιμο στο σουπερμάρκετ BAZAAR από την Περιφέρεια Αττικής
spot_img

Παράβαση στις πρακτικές πώλησης κιμά.

Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο μη προσυσκευασμένο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας με ή χωρίς προσθήκη διαφόρων συστατικών, καρυκευμάτων, νατρίου, αλατιού κ.λπ. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.

- Advertisement -

Η υποχρέωση αυτή των κρεοπωλείων δεν είναι τυχαία. Ο  κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν τα παθογόνα υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Επίσης, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και μπορεί να γίνεται μόνο από μονάδες επεξεργασίας κρεάτος με ειδική άδεια και όχι από κρεοπωλεία λιανικής πώλησης που οφείλουν να κόβουν τον κιμά παρουσία του πελάτη.

Το σουπερμάρκετ BAZAAR επί της Λ. Πεντέλης 146-148 στα Βριλήσσια Αττικής βρέθηκε να παραβιάζει τον βασικό αυτό κανόνα καθώς ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής βρήκαν στη βιτρίνα του ψυγείου, έτοιμο προς πώληση έτοιμο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό (βόειο/χοιρινό) κρέας. Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο €1.000,00  σύμφωνα με το άρθρο 20§7Α των κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ., όμως το πρόστιμο διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής εντός της τριετίας και έτσι το σουπερμάρκετ θα πληρώσει πρόστιμο €2.000.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα