Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψείρες στον σολομό: Ανακοίνωση των Αρχών της Σκωτίας για το επίπεδο κινδύνου Δημόσιας Υγείας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΨείρες στον σολομό: Ανακοίνωση των Αρχών της Σκωτίας για το επίπεδο κινδύνου Δημόσιας Υγείας

Ανακοίνωση της FSS για τον κίνδυνο από την μόλυνση σολομού από θαλάσσιες ψείρες

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) εξέδωσε ανακοίνωση για τους Κινδύνους Δημόσιας Υγείας που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ψείρες στον σκωτσέζικο σολομό. Όπως αναφέρεται «η FSS δεν θεωρεί ότι οι θαλάσσιες ψείρες στον σολομό αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ψείρα του σολομού, L. salmonis, είναι ένα αυστηρό εξωπαράσιτο, όπου σε όλα τα στάδια ζωής του ζουν είτε ως ελεύθερα που κολυμπούν είτε ως ενήλικο παρασιτικό στάδιο που ζει στο εξωτερικό του σολομοειδούς ψαριού. Αυτό το παράσιτο δεν βρίσκεται σε κανένα σημείο μέσα στο προϊόν, καθώς δεν αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής του παρασίτου.

Η FSS σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές επισημαίνει πως όλες οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Σκωτίας λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές του HACCP και επιθεωρούνται και εγκρίνονται από την Αρμόδια Αρχή για να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται οι έλεγχοι υγιεινής των τροφίμων. Υπάρχουν επίσης μέτρα που ισχύουν για τις ιχθυοκαλλιέργειες με σκοπό την προστασία της υγείας των εκτρεφόμενων ψαριών από τις θαλάσσιες ψείρες.

Για παράδειγμα ο νόμος απαιτεί από τις ιχθυοκαλλιέργειες να λαμβάνουν ικανοποιητικά μέτρα σε σχέση με την πρόληψη, τον έλεγχο και τη μείωση των θαλάσσιων ψειρών (Lepeophtheirus salmonis και Caligus elongatus) στα εκτρεφόμενα ψάρια, τήρηση αρχείων ειδικά για κάθε τοποθεσία, τα οποία βοηθούν στην απόδειξη ότι εφαρμόζονται ικανοποιητικά μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη μείωση των θαλάσσιων ψειρών κι ταυτόχρονα απαιτείται από όλες τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας να αναφέρουν τον μέσο αριθμό ενήλικων θηλυκών θαλάσσιων ψειρών σε εβδομαδιαία βάση από κάθε εκμετάλλευση (εξαιρουμένων των περιοχών γλυκού νερού)

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα