Ανακοίνωση της FSS για τον κίνδυνο από την μόλυνση σολομού από θαλάσσιες ψείρες
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) εξέδωσε ανακοίνωση για τους Κινδύνους Δημόσιας Υγείας που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ψείρες στον σκωτσέζικο σολομό. Όπως αναφέρεται «η FSS δεν θεωρεί ότι οι θαλάσσιες ψείρες στον σολομό αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ψείρα του σολομού, L. salmonis, είναι ένα αυστηρό εξωπαράσιτο, όπου σε όλα τα στάδια ζωής του ζουν είτε ως ελεύθερα που κολυμπούν είτε ως ενήλικο παρασιτικό στάδιο που ζει στο εξωτερικό του σολομοειδούς ψαριού. Αυτό το παράσιτο δεν βρίσκεται σε κανένα σημείο μέσα στο προϊόν, καθώς δεν αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής του παρασίτου.
Η FSS σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές επισημαίνει πως όλες οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Σκωτίας λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές του HACCP και επιθεωρούνται και εγκρίνονται από την Αρμόδια Αρχή για να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται οι έλεγχοι υγιεινής των τροφίμων. Υπάρχουν επίσης μέτρα που ισχύουν για τις ιχθυοκαλλιέργειες με σκοπό την προστασία της υγείας των εκτρεφόμενων ψαριών από τις θαλάσσιες ψείρες.
Για παράδειγμα ο νόμος απαιτεί από τις ιχθυοκαλλιέργειες να λαμβάνουν ικανοποιητικά μέτρα σε σχέση με την πρόληψη, τον έλεγχο και τη μείωση των θαλάσσιων ψειρών (Lepeophtheirus salmonis και Caligus elongatus) στα εκτρεφόμενα ψάρια, τήρηση αρχείων ειδικά για κάθε τοποθεσία, τα οποία βοηθούν στην απόδειξη ότι εφαρμόζονται ικανοποιητικά μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη μείωση των θαλάσσιων ψειρών κι ταυτόχρονα απαιτείται από όλες τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας να αναφέρουν τον μέσο αριθμό ενήλικων θηλυκών θαλάσσιων ψειρών σε εβδομαδιαία βάση από κάθε εκμετάλλευση (εξαιρουμένων των περιοχών γλυκού νερού)