Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρύζι: Πως να το ξαναζεστάνετε με ασφάλεια

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΡύζι: Πως να το ξαναζεστάνετε με ασφάλεια
spot_img

Τελικά είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνει κανείς το ρύζι; Υπάρχει μια γνωστή πεποίθηση ότι το ρύζι δεν είναι καλό να ξαναζεσταίνεται. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Παρότι οι κίνδυνοι για τροφική δηλητηρίαση και διάρροια είναι υπαρκτοί, κυρίως από το μικρόβιο Bacillus cereus, αν το ρύζι δεν, έχει συντηρηθεί σωστά, οι παρακάτω τρόποι θα βοηθήσουν στο να τα αποφύγετε.

1.Πλένετε καλά τα χέρια

Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια πριν ετοιμάσετε και μαγειρέψετε φαγητό. Κρατήστε ξεχωριστά τα σκεύη που έχουν αγγίξει ωμά ζωικά προϊόντα.

2.   Μαγειρέψτε σωστά το ρύζι

   Όταν μαγειρεύετε το ρύζι, φροντίστε να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία. Σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα.

3. Ψύξτε γρήγορα τα υπολείμματα

Για να μειώσετε περαιτέρω την ανάπτυξη βακτηρίων, ψύξτε γρήγορα το ρύζι, χωρίζοντας το φαγητό σε ρηχά δοχεία τροφίμων και σφραγίζοντας το με ένα καπάκι. Τοποθετείτε το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τα ριζότο ή οι παέγια θα παγώσουν καλύτερα από το απλό ρύζι. Μην αφήνετε το ρύζι ή οποιοδήποτε ζεστό φαγητό να καθίσει έξω για περισσότερο από 1 ώρα .

4. Αποθηκεύστε σωστά τα υπολείμματα

Να αποθηκεύετε το ρύζι ή άλλα τρόφιμα μόνο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Απορρίψτε τα αποθηκευμένα τρόφιμα του ψυγείου μετά από 3 έως 4 ημέρες και αυτά της κατάψυξης μετά από 3 έως 4 μήνες, πάντα  σε ασφαλή θερμοκρασία.

Όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι, βεβαιωθείτε, ότι έχει ζεσταθεί ολόκληρο. Για να ξαναζεστάνετε το ρύζι που περίσσεψε, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό για κάθε φλυτζάνι ρύζι που περίσσεψε. Τοποθετήστε ελαφρά το καπάκι από πάνω για να αφήσετε το ρύζι να ξαναβράσει στον ατμό. Τοποθετείστε στο φούρνο μικροκυμάτων ή το κατσαρολάκι και ζεστάνετε για 3-4 λεπτά. Για τηγάνισμα, προσθέτετε λάδι και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Παρόλα αυτά, μην ξαναζεστάνετε το ρύζι περισσότερες από μία φορές, γιατί ίσως τότε να μην είναι ασφαλές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο