Τελικά είναι ασφαλές να ξαναζεσταίνει κανείς το ρύζι; Υπάρχει μια γνωστή πεποίθηση ότι το ρύζι δεν είναι καλό να ξαναζεσταίνεται. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Παρότι οι κίνδυνοι για τροφική δηλητηρίαση και διάρροια είναι υπαρκτοί, κυρίως από το μικρόβιο Bacillus cereus, αν το ρύζι δεν, έχει συντηρηθεί σωστά, οι παρακάτω τρόποι θα βοηθήσουν στο να τα αποφύγετε.
1.Πλένετε καλά τα χέρια
Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια πριν ετοιμάσετε και μαγειρέψετε φαγητό. Κρατήστε ξεχωριστά τα σκεύη που έχουν αγγίξει ωμά ζωικά προϊόντα.
2. Μαγειρέψτε σωστά το ρύζι
Όταν μαγειρεύετε το ρύζι, φροντίστε να φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία. Σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα.
3. Ψύξτε γρήγορα τα υπολείμματα
Για να μειώσετε περαιτέρω την ανάπτυξη βακτηρίων, ψύξτε γρήγορα το ρύζι, χωρίζοντας το φαγητό σε ρηχά δοχεία τροφίμων και σφραγίζοντας το με ένα καπάκι. Τοποθετείτε το ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τα ριζότο ή οι παέγια θα παγώσουν καλύτερα από το απλό ρύζι. Μην αφήνετε το ρύζι ή οποιοδήποτε ζεστό φαγητό να καθίσει έξω για περισσότερο από 1 ώρα .
4. Αποθηκεύστε σωστά τα υπολείμματα
Να αποθηκεύετε το ρύζι ή άλλα τρόφιμα μόνο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Απορρίψτε τα αποθηκευμένα τρόφιμα του ψυγείου μετά από 3 έως 4 ημέρες και αυτά της κατάψυξης μετά από 3 έως 4 μήνες, πάντα σε ασφαλή θερμοκρασία.
Όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι, βεβαιωθείτε, ότι έχει ζεσταθεί ολόκληρο. Για να ξαναζεστάνετε το ρύζι που περίσσεψε, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό για κάθε φλυτζάνι ρύζι που περίσσεψε. Τοποθετήστε ελαφρά το καπάκι από πάνω για να αφήσετε το ρύζι να ξαναβράσει στον ατμό. Τοποθετείστε στο φούρνο μικροκυμάτων ή το κατσαρολάκι και ζεστάνετε για 3-4 λεπτά. Για τηγάνισμα, προσθέτετε λάδι και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Παρόλα αυτά, μην ξαναζεστάνετε το ρύζι περισσότερες από μία φορές, γιατί ίσως τότε να μην είναι ασφαλές.