ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλάτα ρόκα ευθύνεται για το εθνικό ξέσπασμα σαλμονέλας στη Σουηδία με πάνω...

Σαλάτα ρόκα ευθύνεται για το εθνικό ξέσπασμα σαλμονέλας στη Σουηδία με πάνω από 100 κρούσματα

2 λεπτά ανάγνωσης

102 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί σε λοίμωξη από τον ίδιο τύπο Salmonella Typhimurium.

Η επιδημία σαλμονέλας ξέσπασε τον Σεπτέμβριο στην Σουηδία και οι αρχές τότε υποψιάστηκαν ότι αιτία ήταν τρόφιμο με ευρεία διανομή στη χώρα, καθώς τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές.

- Advertisement -

Τώρα που το ξέσπασμα πλησιάζει στο τέλος του, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου, 102 άτομα από 20 περιοχές της Σουηδίας αρρώστησαν και βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από τον ίδιο τύπο Salmonella Typhimurium σύμφωνα με ενημέρωση από την Αρχή Δημόσιας υγείας, folkhalsomyndigheten. Οι ασθενείς είναι ηλικίας 4-87 ετών (μέση ηλικία 48 ετών) και η πλειοψηφία (64 άτομα) είναι γυναίκες. Οι περισσότεροι αρρώστησαν κατά το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι αρρώστησαν στο ξέσπασμα είχαν φάει ρόκα ή μια ανάμεικτη σαλάτα σε σακούλες.  Ωστόσο, η πηγή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί με μικροβιολογικές αναλύσεις στο προϊόν δεδομένου ότι πρόκειται για τρόφιμο με περιορισμένη διάρκεια ζωής και συνεπώς έχει ήδη αποσυρθεί από τα ράφια. Οι εργασίες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το τι έχουν φάει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα επιδημίας πριν αρρωστήσουν έγιναν μέσω συνεντεύξεων και συλλογής ερωτηματολογίων.

 
Καμπύλη νοσηρότητας για τα κρούσματα επιδημίας με Salmonella Typhimurium (n=95), 27-10-2022.
- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος