Μια ιστορία που πάει αρκετά πίσω στο χρόνο, αλλά είναι πάντα επίκαιρη όσο πλησιάζουν οι γιορτές.
Ήταν το 2005, όταν η ιταλική αστυνομία εξάρθρωσε ένα διεθνές κύκλωμα που προμήθευε ακατάλληλα για κατανάλωση αυγά σε βιομηχανίες τροφίμων για την παρασκευή κέικ, μπισκότων, παγωτών, ζυμαρικών και άλλων προϊόντων, μετά από διετή έρευνα και σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Το κύκλωμα, το οποίο είχε εξαπλώσει τις δραστηριότητές του σε όλη την Ιταλία, είχε έδρα την Μπολόνια και προμήθευε εταιρείες με ένα υποπροϊόν αυγών. Στην πραγματικότητα, προσέθεταν χλώριο, ισταμίνη και άλλες ουσίες στο συγκεκριμένο υποπροϊόν για να απαλλαγούν από τη δυσοσμία.
- Δείτε επίσης: Σταφύλια όλον τον χρόνο τίγκα στα φυτοφάρμακα – Έρευνα
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που το χρησιμοποιούσαν δεν γνώριζαν την ποιότητά του, αφού το παστερίωναν μετά την αγορά. Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε 32 εκατομμύρια αυγά, συνέλαβε 22 άτομα και κατέθεσε αγωγές εναντίον άλλων 60. Η έρευνα ξεκίνησε από τα βυτιοφόρα που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του υποπροϊόντος, καθώς 20 από αυτά είχαν κλαπεί πριν από δύο χρόνια από το κύκλωμα.
- Διαβάστε ακόμη: Μετρήστε το μήκος των δακτύλων σας! Δείχνει την τάση για κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με μελέτη
- Δείτε επίσης: Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής της μοντέρνας υπερτροφής
Ωστόσο, η έκταση του σκανδάλου δεν έγινε ποτέ πλήρως γνωστή, καθώς τα σάπια αυγά χρησιμοποιήθηκαν και για την παρασκευή προϊόντων που έχουν εξαχθεί στην Ευρώπη και τυχόν παρενέργειες μπορεί και να εκδηλώθηκαν την επόμενη
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των εταιρειών που χρησιμοποίησαν το υποπροϊόν, παρόλο που η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών το ζήτησε επανειλημμένα.
Οι σφραγίδες των καραμπινιέρων της NAS τοποθετήθηκαν σε πάνω από 60.500 κιλά προϊόντων με βάση το αυγό, 32 εκατομμύρια αυγά, πάνω από 2.500 τόνους ζωικών υποπροϊόντων. Κατασχέθηκαν επίσης εννέα εταιρείες τροφίμων που παρήγαγαν τα ενοχοποιημένα τρόφιμα.
Οι Καραμπινιέροι αναφέρουν ότι οι συνεργοί ανακύκλωσαν τις «πρώτες ύλες» εκμεταλλευόμενοι επίσης τον εφησυχασμό των εξειδικευμένων εταιρειών διάθεσης, οι οποίες πιστοποιούσαν ψευδώς την καταστροφή των αποβλήτων από την παραγωγική και εμπορική αλυσίδα, αποφεύγοντας το κόστος της υποχρεωτικής διάθεσης και αποκομίζοντας «σημαντικό οικονομικό κέρδος με την πώληση στη βιομηχανία τροφίμων με επακόλουθο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών».
Χάθηκε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών
Όσο πλησιάζουν τα χριστούγεννα, τα σούπερ μάρκετ ενθαρρύνουν τους καταναλωτές με προσφορές στα πανετόνε. «Χθες αγόρασα ένα επώνυμο panettone για 1 ευρώ και 90 λεπτά» εξηγεί η καταναλώτρια Luciana Dal Col, «…αλλά τώρα δεν θέλω να το φάω. Θα το χαρίσω. Έχω απαγορεύσει στην κόρη μου να τρώει μαγιονέζα, την οποία λατρεύει. Νιώθουμε στο έλεος εκείνων που δεν σέβονται τους κανόνες».
Η Gemina Fanton, που είχε πάντα τα πανετόνε στο χριστουγεννιάτικο καλάθι τον αγορών δήλωσε «Ήταν σε προσφορά τέσσερις συσκευασίες που παράγονται από μια γνωστή εταιρεία και ελπίζω να μην είναι αυτά που φτιάχνονται με χαλασμένα αυγά. Σε κάθε περίπτωση θα σταματήσω να τα αγοράζω». Και η φίλη της, Maria επιμένει. «Όλα αυτά είναι πολύ θλιβερά. Πείτε μας πώς μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες, πώς μπορούμε να παραμείνουμε ήρεμοι; Δεν έχουμε τρόπο να ελέγξουμε».
Ο Mario Zongia, συνταξιούχος πρώην μπάρμαν, υποστηρίζει ότι «πρέπει να πιάσουμε τους ενόχους και να τους βάλουμε στη φυλακή. Το τελευταίο γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη, είναι το αποτέλεσμα ενός αδίστακτου συστήματος που κοιτάζει μόνο το κέρδος. Όσο για τα πανετόνε που έχω ήδη αγοράσει, θα είμαι πολύ προσεκτικός για να τα δοκιμάσω. Αν δεν είναι καλά, θα τα πετάξω».
https://dilatua.aduc.it/forum/cibi+uova+marce+20+arresti+sequestri+tutta+italia_2035.php
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.