Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (International Food Safety Authorities Network – INFOSAN) συμμετείχε σε 64 περιστατικά για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το έτος σχεδόν στο διπλάσιο από αυτό του 2020.
Ο αριθμός αυτός πλησιάζει τις 65 ειδοποιήσεις περιστατικών από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, τις 63 από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και τις 56 το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Συνολικά, το δίκτυο συμμετείχε σε 248 περιστατικά το 2021, σε σύγκριση με 127 το 2020 και 84 το 2019.
Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, 33 καταχωρίσεις ενείχαν βιολογικό κίνδυνο με τη Salmonella και τη Listeria monocytogenes να συνδέονται με 10 η καθεμία.
Το E. coli ήταν υπεύθυνο για 3, ενώ άλλα προκλήθηκαν από τον Bacillus cereus, τον ιό της ηπατίτιδας Α, το Vibrio, το Clostridium botulinum, τον Staphylococcus aureus και τη Shigella sonnei.
Το δίκτυο διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Άλλοι κίνδυνοι και τύποι τροφίμων
Δεκαοκτώ από τα 64 συμβάντα ανέφεραν αδήλωτα αλλεργιογόνα ή συστατικά και σε έξι ενεπλάκησαν οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως γυαλί και πλαστικό.
Άλλα έξι παρουσίασαν χημικούς κινδύνους όπως μεθανόλη, ακρυλαμίδιο, αμυγδαλίνη, ισταμίνη και πατουλίνη.
Τα εμπλεκόμενα τρόφιμα ήταν: ψάρια και άλλα θαλασσινά, κρέας και προϊόντα με βάση το κρέας, σνακ, επιδόρπια, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι, που προκάλεσαν οκτώ περιστατικά το καθένα.
Άλλες σχετικές κατηγορίες τροφίμων περιελάμβαναν λαχανικά και φυτικά προϊόντα, βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα. γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, δημητριακά και προϊόντα με βάση τα δημητριακά, αλκοολούχα ποτά, φρούτα και προϊόντα φρούτων, καθώς και προϊόντα για ειδική διατροφική χρήση.
Αύξηση της συμμετοχής
Σχεδόν τα μισά περιστατικά αναφέρθηκαν από μέλη του INFOSAN, το 42% μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και το 9% μέσω άλλων καναλιών του ΠΟΥ.
Τον Οκτώβριο, το INFOSAN υποστήριξε δύο πρωτοβουλίες του ΠΟΥ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, για την ενίσχυση του δικτύου και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των τροφίμων.
Άλλες τρεις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο για να ενισχύσουν το INFOSAN στην Αφρική, την Ασία και την Αμερική, να συζητήσουν εθνικά δεδομένα επιτήρησης των τροφιμογενών ασθενειών και τις τρέχουσες προκλήσεις.
Τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση ανάλυσης επικινδυνότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Επίσης, ένα workshop που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία περιελάμβανε παρουσιάσεις από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, το INFOSAN, τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας καταναλωτών και Ασφάλειας των Τροφίμων (BVL) και τη ΓΔ Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: Food Safety News