Μήνυση και επιστολή στην ΕΕ για την απάτη στη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού.
Ντόμινο εξελίξεων μετά την αποκάλυψη για τις παράνομες μεθόδους εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στη Γαλλία. Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μεγάλη έρευνα της Le monde και του Radio France σύμφωνα με την οποία μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού του φυσικού μεταλλικού νερού. Η έρευνα αποκάλυψε ότι εταιρείες επεξεργάζονταν παράνομα το μεταλλικό τους νερό χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, όπως φίλτρα UV ή άνθρακα, και η Sources Alma εμφιάλωσε ακόμη και νερό βρύσης παρουσιάζοντάς το ως μεταλλικό νερό.
- Δείτε επίσης: Ρύζι: Επιστήμονες τροφίμων αποκαλύπτουν ποια μέθοδος μαγειρέματος διατηρεί την θρεπτική του αξία
Είχε προηγηθεί παραδοχή της Nestle που εμφιαλώνει μεταξύ άλλων τα νερά Perrier και San Pellegrino, ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα. Είναι δε συγκλονιστικό το γεγονός, πως κανείς δεν θα γνώριζε τίποτα εάν πρώην εργαζόμενοι δεν “κάρφωναν” στις αρχές αυτές τις πρακτικές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός της ΕΕ για το φυσικό μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό, απαγορεύει τον καθαρισμό και την απολύμανση πριν την εμφιάλωση, για τη διασφάλιση της ποιότητας, της καθαρότητας και των συστατικών των νερών της πηγής.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Foodwatch που αποκαλύπτει πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων που παραβιάζουν τα δικαιώματα ή τα συμφέροντα των καταναλωτών, υπέβαλε μήνυση για εννέα αδικήματα στο Ειρηνοδικείο του Παρισιού, αφού οι εταιρείες επεξεργάζονταν παράνομα τα εμφιαλωμένα νερά τους και τα πούλησαν χωρίς να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Όπως αναφέρει η οργάνωση σε αυτή την περίπτωση είναι παρόντα όλα τα στοιχεία που έχει μία απάτη: σαφής παραβίαση των κανονισμών, εξαπάτηση των καταναλωτών, οικονομικά οφέλη και πρόθεση εξαπάτησης, καθώς οι εταιρείες απέκρυψαν τις διαδικασίες φιλτραρίσματος από τους επιθεωρητές και φρόντιζαν να μην δίνουν πληροφορίες σε καταναλωτές ή λιανοπωλητές. Οι εταιρείες ποτών ήταν σε θέση να πωλούν τα μη συμμορφούμενα προϊόντα τους για χρόνια, στη Γαλλία και πιθανώς και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, λέει η FoodWatch.
“Το σκάνδαλο δεν αφορά μόνο την παραβίαση των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφάνειας στον αγροδιατροφικό τομέα. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου – ούτε καν μια πολυεθνική όπως η Nestlé, γι’ αυτό καταθέτουμε μήνυση σήμερα” δήλωσε η εκπρόσωπος της Foodwatch Ingrid Kragl.
Επιπλέον η οργάνωση απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων , Στέλλα Κυριακίδη, ζητώντας να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σχετικά με την απάντηση των γαλλικών αρχών στην απάτη, ιδίως την αποτυχία της να ειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα κράτη μέλη παρά το γεγονός ότι γνώριζε από το 2021. Η foodwatch ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι μια τέτοια κατάσταση δεν θα επαναληφθεί ούτε στη Γαλλία ούτε σε άλλες χώρες.
- Δείτε επίσης: Καρκινογόνες ουσίες στη σοκολάτα μας – Υπογράψτε και εσείς για τη μείωση των βαρέων μετάλλων
*Προσοχή! H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο.