Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην εκστρατεία της EFSA EUChooseSafeFood – Πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυμμετοχή του ΕΦΕΤ στην εκστρατεία της EFSA EUChooseSafeFood - Πληροφόρηση των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών και την κατανόηση των προσθέτων έως την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων, η εκστρατεία προσφέρει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «ανάλωση έως» (ή «κατανάλωση μέχρι») και «ανάλωση/κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» στις ετικέτες των τροφίμων μου; Υπάρχουν κανόνες υγιεινής των τροφίμων που πρέπει να τηρώ στο σπίτι για να προστατεύω την οικογένειά μου; Χρειάζεται να ανησυχώ για τα πρόσθετα τροφίμων;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και στις οποίες απαντά η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, μεταφράζοντας την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ σε χρήσιμες πληροφορίες για τις καθημερινές επιλογές στα τρόφιμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επιστήμη μοιράζεται αυτήν την ευθύνη με τους πολίτες διασφαλίζοντας ότι, οτιδήποτε και αν επιλέξουν να καταναλώσουν, έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές.

Στόχος της εκστρατείας #EUChooseSafeFood είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές. Αυτή η πανευρωπαϊκή εκστρατεία στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν επιλογές με σιγουριά, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων. Από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών και την κατανόηση των προσθέτων έως την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων, η εκστρατεία προσφέρει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαιρέτισε την έναρξη της επικοινωνιακής εκστρατείας στην Ελλάδα: «Η πληροφόρηση ενδυναμώνει τους καταναλωτές, έτσι ώστε να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν υγιεινές επιλογές για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία θα τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιστημονικά στοιχεία. Αυτή η εκστρατεία ενισχύει επίσης τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και της EFSA, των οργανώσεων καταναλωτών, των παραγωγών τροφίμων και της κοινωνίας, βοηθώντας τους πολίτες της ΕΕ να εμπιστεύονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη».

Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood διανύει τη δεύτερη χρονιά της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και συνεχίζει την επιτυχία της επεκτείνοντας το φάσμα των θεμάτων που καλύπτει. Φέτος οι καταναλωτές θα μπορέσουν επιπλέον να μάθουν και για τα νέα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις όσον αφορά στα τρόφιμα.

Η εργαλειοθήκη της εκστρατείας #EUChooseSafeFood η οποία περιλαμβάνει γραφικά, ταινίες μικρού μήκους και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της εκστρατείας σε διάφορες γλώσσες, διευκολύνοντας τις εθνικές αρχές και τις ενώσεις να συμμετέχουν στην εκστρατεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

Σχετικά με την EFSA

Η EFSA είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί ανεξάρτητα από τα ευρωπαϊκά νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) και τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Ιδρύθηκε το 2002, με τον Κανονισμό 178/2002 (η γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα) μετά από μια σειρά διατροφικών κρίσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να αποτελέσει πηγή επιστημονικών συμβουλών και επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την διατροφική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο