Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός σε 10 χώρες για το υποκατάστατο αυγού που χρησιμοποιείται για επάλειψη – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός σε 10 χώρες για το υποκατάστατο αυγού που χρησιμοποιείται για επάλειψη - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Η εταιρεία παρασκευής του συστατικού ανακάλυψε ότι περιέχει Clostridium, ένα γένος βακτηρίων που περιλαμβάνει πολλά είδη — μερικά πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Επείγουσα ειδοποίηση για ένα συστατικό που χρησιμοποιούμε συχνά για επάλειψη (γυάλισμα) σε αρτοσκευάσματα και ζύμες, αντί για το κλασικό χτυπημένο αυγό, το υποκατάστατο του αυγού, εξέδωσε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές RASFF, καθώς όπως αναφέρεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

- Advertisement -

Το επικίνδυνο υποκατάστατο, έχει παραχθεί στην Ιταλία, αλλά έχει εξαχθεί και σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ίδια η εταιρεία παρασκευής του συστατικού ανακάλυψε ότι περιέχει Clostridium, ένα γένος βακτηρίων που περιλαμβάνει πολλά είδη — μερικά πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Είναι αναερόβια βακτήρια (δηλαδή αναπτύσσονται χωρίς οξυγόνο) και σχηματίζουν σπόρια που μπορούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα η προειδοποίηση αναφέρεται σε Clostridium spp., δηλαδή όχι σε ένα συγκεκριμένο είδος, αλλά σε όλα τα είδη του γένους Clostridium. Αυτό σημαίνει είτε ότι το συστατικό είναι μολυσμένο με μίγμα ειδών του βακτηρίου είτε ότι η ταυτοποίηση δεν είναι πλήρης.

Ποια είδη περιλαμβάνει το Clostridium spp. και γιατί είναι επικίνδυνα;

1. Clostridium botulinum

Παράγει τοξίνη μποτουλινισμού, μία από τις ισχυρότερες γνωστές νευροτοξίνες. Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση (botulism). Συνδέεται με κακώς συντηρημένες κονσέρβες, μέλι (σε βρέφη), αλλαντικά, σπιτικά τρόφιμα.

2. Clostridium tetani

Προκαλεί τέτανο, μια σοβαρή νευρολογική νόσο με σπασμούς μυών και δυσκολία στην αναπνοή. Εισέρχεται μέσω τραυμάτων (π.χ. σκουριασμένα καρφιά, πληγές με χώμα).

3. Clostridium difficile (C. diff)

Προκαλεί σοβαρές εντερικές λοιμώξεις, κυρίως σε ανθρώπους που έχουν πάρει αντιβιοτικά. Μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, φλεγμονή παχέος εντέρου και σοβαρές επιπλοκές. Είναι ανθεκτικό και μεταδίδεται εύκολα σε νοσοκομεία και ιδρύματα.

4. Clostridium perfringens

Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αλλά και γάγγραινα (νεκρωτική μόλυνση ιστών) όταν εισέλθει σε πληγές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα