Η εταιρεία παρασκευής του συστατικού ανακάλυψε ότι περιέχει Clostridium, ένα γένος βακτηρίων που περιλαμβάνει πολλά είδη — μερικά πολύ επικίνδυνα για την υγεία.
Επείγουσα ειδοποίηση για ένα συστατικό που χρησιμοποιούμε συχνά για επάλειψη (γυάλισμα) σε αρτοσκευάσματα και ζύμες, αντί για το κλασικό χτυπημένο αυγό, το υποκατάστατο του αυγού, εξέδωσε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές RASFF, καθώς όπως αναφέρεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι αεροπορικές εταιρείες με το καλύτερο και το χειρότερο φαγητό και ποτό κατά την πτήση, τους τελευταίους 12 μήνες
Το επικίνδυνο υποκατάστατο, έχει παραχθεί στην Ιταλία, αλλά έχει εξαχθεί και σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Αυστραλία, Βραζιλία, Χιλή, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος Δείκτης Ανάκλησης Τροφίμων: Aνησυχητική αύξηση στις ανακλήσεις για κρέας, δημητριακά και φρέσκα προϊόντα
Η ίδια η εταιρεία παρασκευής του συστατικού ανακάλυψε ότι περιέχει Clostridium, ένα γένος βακτηρίων που περιλαμβάνει πολλά είδη — μερικά πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Είναι αναερόβια βακτήρια (δηλαδή αναπτύσσονται χωρίς οξυγόνο) και σχηματίζουν σπόρια που μπορούν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα η προειδοποίηση αναφέρεται σε Clostridium spp., δηλαδή όχι σε ένα συγκεκριμένο είδος, αλλά σε όλα τα είδη του γένους Clostridium. Αυτό σημαίνει είτε ότι το συστατικό είναι μολυσμένο με μίγμα ειδών του βακτηρίου είτε ότι η ταυτοποίηση δεν είναι πλήρης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να κοιτάμε την πίσω πλευρά στο κουτί των τροφίμων που αγοράζουμε και όχι την μπροστινή; – Διατροφολόγος εξηγεί
Ποια είδη περιλαμβάνει το Clostridium spp. και γιατί είναι επικίνδυνα;
1. Clostridium botulinum
Παράγει τοξίνη μποτουλινισμού, μία από τις ισχυρότερες γνωστές νευροτοξίνες. Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση (botulism). Συνδέεται με κακώς συντηρημένες κονσέρβες, μέλι (σε βρέφη), αλλαντικά, σπιτικά τρόφιμα.
2. Clostridium tetani
Προκαλεί τέτανο, μια σοβαρή νευρολογική νόσο με σπασμούς μυών και δυσκολία στην αναπνοή. Εισέρχεται μέσω τραυμάτων (π.χ. σκουριασμένα καρφιά, πληγές με χώμα).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση ποτηριών τίγκα σε δηλητηριώδη μόλυβδο – Πώς θα καταλάβεις αν τα ποτήρια σου περιέχουν την επικίνδυνη ουσία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φακές: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στο μαγείρεμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλήρες γάλα: Ποιοι και γιατί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο από το γάλα χαμηλών λιπαρών;
3. Clostridium difficile (C. diff)
Προκαλεί σοβαρές εντερικές λοιμώξεις, κυρίως σε ανθρώπους που έχουν πάρει αντιβιοτικά. Μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, φλεγμονή παχέος εντέρου και σοβαρές επιπλοκές. Είναι ανθεκτικό και μεταδίδεται εύκολα σε νοσοκομεία και ιδρύματα.
4. Clostridium perfringens
Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, αλλά και γάγγραινα (νεκρωτική μόλυνση ιστών) όταν εισέλθει σε πληγές.