Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στην Ευρώπη και όχι μόνο, για τα επικίνδυνα εισαγόμενα σπαράγγια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός στην Ευρώπη και όχι μόνο, για τα επικίνδυνα εισαγόμενα σπαράγγια
spot_img

 Διανέμονται σε 27 οι χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Συναγερμός έχει σημάνει σε 15 χώρες της ΕΕ και σε άλλες 12 εκτός ΕΕ για τα επικίνδυνα σπαράγγια προέλευσης Περού, που κυκλοφορούν με μεσάζοντα εταιρεία της Ολλανδίας, η οποία και ενημέρωσε εκ νέου για τον κίνδυνο.

Τα σπαράγγια βρέθηκε ότι περιέχουν σε πολύ υψηλές δόσεις, το φυτοφάρμακο chlorpyrifos το οποίο μπορεί να προκαλέσει οξείες επιδράσεις όπως κοιλιακό άλγος και πονοκέφαλο. H Ποσότητα που ανιχνεύτηκε υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό 6 φορές: 0,063 mg/Kg με μέγιστο επιτρεπτό 0.01 mg/Kg.

Τα επικίνδυνα σπαράγγια κυκλοφορούν σε ΑυστρίαΒέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΙταλίαΠορτογαλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία,  Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Γκάνα, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Νιγηρία, Περού, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν.

Το Chlorpyrifos ( CPS ), επίσης γνωστό ως Chlorpyrifos ethyl, είναι ένα οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες, ζώα και κτίρια, και σε άλλα περιβάλλοντα, για να σκοτώσει παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων και των σκουληκιών. Δρα στα νευρικά συστήματα των εντόμων αναστέλλοντας το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση .

Το φυτοφάρμακο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1966 από την Dow Chemical Company. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της  EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl,  σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Αρχή Ασφάλειας τροφιμων του Λουξεμβούργου

Η Φωτογραφία που δημοσίευσε η αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα