Από περιττώματα τρωκτικών μέχρι χαλασμένα ψυγεία.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) ανέφερε σήμερα ότι τέσσερις εκτελεστικές εντολές επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων κατά τον μήνα Ιανουάριο για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων
Οι εντολές κλεισίματος αφορούσε σε κρεοπωλείο όπου βρέθηκαν περιττώματα τρωκτικών, σε αποθήκη τροφίμων, σε ένα εστιατόριο καφέ και σε σουπερμάρκετ.
Σύμφωνα με την FSAI μερικοί από τους λόγους για τις εκτελεστές αποφάσεις του Ιανουάριου περιλαμβάνουν:
- ωμά ψάρια αποθηκευμένα σε κουτί από χαρτόνι που δεν είναι κατάλληλο για τρόφιμα
- περιττώματα τρωκτικών σε όλους τους χώρους και τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων
- μεγάλη ποσότητα ευπαθών τροφίμων αποθηκευμένη σε καταψύκτη που δεν λειτουργεί
- ωμό κρέας που παρασκευάζεται σε νεροχύτη που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των χεριών, των τροφίμων και του εξοπλισμού
- αδυναμία πλυσίματος των χεριών πριν ή μετά το χειρισμό ωμού κρέατος
- απουσία αρχείων ιχνηλασιμότητας ή διαθέσιμων πληροφοριών για τα τρόφιμα
- μεγάλη συσσώρευση λίπους κάτω και στα πλάγια του εξοπλισμού προετοιμασίας φαγητού
- ένα ψυγείο που διατηρείται σε ακάθαρτη και λιπαρή κατάσταση
- Μη λειτουργικοί και μη βαθμονομημένοι ανιχνευτές για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των τροφίμων και,
- ανεπαρκής επισήμανση των αποθηκευμένων τροφίμων.
Σχολιάζοντας, η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης με τις νομικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων που έχουν τεθεί για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των καταναλωτών.
«Τον Ιανουάριο, συνέχισε να υπάρχει ένας αριθμός επιχειρήσεων τροφίμων που δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι τα κατάλληλα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων ήταν σε ισχύ και λειτουργούσαν σωστά. Είναι νομική απαίτηση όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων να αναλαμβάνουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις τους διατηρούνται σύμφωνα με τα πρότυπα που απαιτεί η ιρλανδική νομοθεσία για τα τρόφιμα. Θεσπίζονται απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε ασφαλή τρόφιμα. Με την αποτυχία να τηρήσει εύλογα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων, μια επιχείρηση όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πελατών της, αλλά και για τη δική τους φήμη ως αξιόπιστη και ασφαλή επιχείρηση τροφίμων».