Τα πρότυπα κινδύνου της listeria, θέμα συζήτησης στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία των Τροφίμων.
Δύο συζητήσεις στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία των Τροφίμων (IAFP) ασχολήθηκαν με την πολυπλοκότητα της Listeria και τα πρότυπα απόδοσης. Ο Sanjay Gummalla, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κατεψυγμένων Τροφίμων (AFFI), είπε ότι η υπόθεση ότι ένα μόνο κύτταρο Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει ασθένεια δεν έχει επιστημονική βάση.
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν ότι οι ανακλήσεις Listeria γίνονται λόγω θετικών ευρημάτων, αλλά δεν υπάρχει απαρίθμηση, επομένως τα επίπεδα μόλυνσης είναι ασαφή και λείπουν δεδομένα. Η μηδενική ανοχή δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες υποστήριξε ο Gummalla, αλλά συγχέει όλα τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, ότι παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο και περιορίζει την εφαρμογή των μέτρων επαλήθευσης ισχυρής αναζήτησης και καταστροφής. Ο ίδιος επικεντρώθηκε ακόμη στην υγιεινή και στην περιβαλλοντική παρακολούθηση, δίνοντας έμφαση περισσότερο στη ρίζα της μόλυνσης παρά σε τρόπο αντιμετώπισης.
Οι παραγωγοί τροφίμων έτοιμα προς κατανάλωση, πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα διαμορφώνονται, επεξεργάζονται, συσκευάζονται και αποθηκεύονται σωστά, καθώς προορίζονται να καταναλωθούν χωρίς πρόσθετα βήματα ή διαδικασίες μαγειρέματος για την εξάλειψη ή τη μείωση των παθογόνων παραγόντων. Αυτά τα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με ασθένειες και εστίες που προκύπτουν από κακή υγιεινή, ανεπαρκή επεξεργασία, κατάχρηση κατά την αποθήκευση ή τροποποιημένη έκθεση πριν από την κατανάλωση που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να αρρωστήσουν οι άνθρωποι.
Τα τρόφιμα που πρέπει να μαγειρευτούν στο σπίτι, από την άλλη, απαιτούν επικυρωμένες οδηγίες προετοιμασίας στην ετικέτα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές κατά το μαγείρεμα, να διασφαλίσουν ότι το τρόφιμο είναι ασφαλές. Υπάρχει αυξανόμενη πίεση από τους κανονισμούς και τους πελάτες για αυστηροποίηση των μικροβιολογικών απαιτήσεων για τα προϊόντα NRTE λόγω ανησυχίας για απόκλιση από τις οδηγίες παρασκευής.
Μια άλλη συζήτηση στο συνέδριο εξέτασε τα πρότυπα απόδοσης, τα οποία είναι τα επίπεδα μείωσης των παθογόνων που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν δημιουργηθεί όρια για δεκαετίες επιστημονικών δοκιμών. Αυτά τα πρότυπα ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία τροφίμων.
Η Stephanie Nguyen, της ConAgra Brands, μίλησε για τα πρότυπα απόδοσης για το κρέας και τις φυτικές πρωτεΐνες σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα κατεψυγμένα λαχανικά. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται οι καταναλωτές τα προϊόντα, η επιθυμία για ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι νέες τεχνολογίες όπως η μη θερμική επεξεργασία. Ο Aaron Uesugi από τη Mondelez International είπε μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν τα υλικά είναι ακατέργαστα ή επεξεργασμένα, η προμήθεια προορισμών και η πιθανή μόλυνση μετά τη διαδικασία.
https://www.foodsafetynews.com/2023/07/iafp-talks-focus-on-listeria-risk-and-performance-standards/