Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που ανακλήθηκαν περισσότερο το Α’ εξάμηνο του 2024 – Ρεκόρ ειδοποιήσεων στο RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα τρόφιμα που ανακλήθηκαν περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2024 – Ρεκόρ ειδοποιήσεων στο RASFF
spot_img

Ζυμαρικά και noodles σημείωσαν τις περισσότερες ανακλήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2024.

Η RQA Group κορυφαία εταιρεία συμβούλων διαχείρισης ανακλήσεων, δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία ανακλήσεων σε όλο τον κόσμο, για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μετά από ανάλυση των δεδομένων από ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, προκύπτει ότι οι ανακλήσεις τους πρώτους έξι μήνες του έτους που διανύουμε ξεπέρασαν κατά πολύ τις ανακλήσεις του 2023, ενώ τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες ανακλήσεις είναι τα έτοιμα πιάτα, τα ζυμαρικά και τα noodls.

Στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία από το RASFF, έχει σημειωθεί ο υψηλότερος αριθμός κοινοποιήσεων από το 2017 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Και μάλιστα τα στοιχεία της RQA ίσως να είναι υποεκτιμημένα, καθώς πολλές ανακλήσεις που δεν είναι διασυνοριακές δεν εμφανίζονται στο RASFF.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αύξηση στον αριθμό ανακλήσεων λόγω μικροβιολογικών κινδύνων, με τη σαλμονέλα να έχει ξεπεράσει τη λιστέρια με σημαντική διαφορά. Στην δεύτερη θέση ως αιτία ανάκλησης, είναι τα αλλεργιογόνα, στην τρίτη λάθη επεξεργασίας, στην τέταρτη ξένο σώμα και στην πέμπτη θέση η λανθασμένη ετικέτα.

Όσον αφορά στις ανακλήσεις λόγω μικροβιολογικού κινδύνου υπάρχουν ήδη περισσότερα  περιστατικά ανάκλησης λιστέριας το 2024 στις ΗΠΑ από ό,τι ολόκληρο το 2023 ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2024 οι ανακλήσεις λόγω παρουσία λιστέρια και σαλμονέλα στα τρόφιμα, θα είναι διπλάσιες από το 2023.

Επίσης σημειώθηκε και μία απότομη αύξηση στις ανακλήσεις προϊόντων αρτοποιίας δημητριακών και γαλακτοκομικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο