ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα τρόφιμα που ανακλήθηκαν περισσότερο το Α' εξάμηνο του 2024 – Ρεκόρ...

Τα τρόφιμα που ανακλήθηκαν περισσότερο το Α’ εξάμηνο του 2024 – Ρεκόρ ειδοποιήσεων στο RASFF

2 λεπτά ανάγνωσης

Ζυμαρικά και noodles σημείωσαν τις περισσότερες ανακλήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2024.

Η RQA Group κορυφαία εταιρεία συμβούλων διαχείρισης ανακλήσεων, δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία ανακλήσεων σε όλο τον κόσμο, για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μετά από ανάλυση των δεδομένων από ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, προκύπτει ότι οι ανακλήσεις τους πρώτους έξι μήνες του έτους που διανύουμε ξεπέρασαν κατά πολύ τις ανακλήσεις του 2023, ενώ τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες ανακλήσεις είναι τα έτοιμα πιάτα, τα ζυμαρικά και τα noodls.

- Advertisement -

Στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία από το RASFF, έχει σημειωθεί ο υψηλότερος αριθμός κοινοποιήσεων από το 2017 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Και μάλιστα τα στοιχεία της RQA ίσως να είναι υποεκτιμημένα, καθώς πολλές ανακλήσεις που δεν είναι διασυνοριακές δεν εμφανίζονται στο RASFF.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αύξηση στον αριθμό ανακλήσεων λόγω μικροβιολογικών κινδύνων, με τη σαλμονέλα να έχει ξεπεράσει τη λιστέρια με σημαντική διαφορά. Στην δεύτερη θέση ως αιτία ανάκλησης, είναι τα αλλεργιογόνα, στην τρίτη λάθη επεξεργασίας, στην τέταρτη ξένο σώμα και στην πέμπτη θέση η λανθασμένη ετικέτα.

- Advertisement -

Όσον αφορά στις ανακλήσεις λόγω μικροβιολογικού κινδύνου υπάρχουν ήδη περισσότερα  περιστατικά ανάκλησης λιστέριας το 2024 στις ΗΠΑ από ό,τι ολόκληρο το 2023 ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2024 οι ανακλήσεις λόγω παρουσία λιστέρια και σαλμονέλα στα τρόφιμα, θα είναι διπλάσιες από το 2023.

Επίσης σημειώθηκε και μία απότομη αύξηση στις ανακλήσεις προϊόντων αρτοποιίας δημητριακών και γαλακτοκομικών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ιούλιος 2026: Μηνιαία Ανασκόπηση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας Τροφίμων

Το cibum αποδελτιώνει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία τροφίμων για σας.

Γαύρος και σαρδέλα στο Αιγαίο: Τι πραγματικά συμβαίνει στις ελληνικές θάλασσες 4 χρόνια μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις

Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ και του FAO για την πορεία των πληθυσμών γαύρου και σαρδέλας, στις ελληνικές θάλασσες.

Σαλμονέλα σε ελληνικό κρέας: Η Ελλάδα στην τελευταία ομάδα χωρών της Ευρώπης χωρίς ενεργό πρόγραμμα επιτήρησης

Ευρωπαϊκή μελέτη καταγράφει την Ελλάδα στις χώρες χωρίς ενεργό εθνικό πρόγραμμα επιτήρησης της Salmonella στα βοοειδή.