Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα βακτήρια στην κουζίνα δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα βακτήρια στην κουζίνα δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε...
spot_img

Έρευνα σε οικιακές κουζίνες πέντε Ευρωπαϊκών χωρών.

Τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες σε 5 ευρωπαϊκές χώρες ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology , ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. 

«Έχουμε βρει στο παρελθόν σημαντικές διαφορές στα πρότυπα κουζίνας, στις πρακτικές προετοιμασίας φαγητού και στα καθεστώτα καθαρισμού μεταξύ Γαλλίας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας», δήλωσε η Birgitte Moen, Ph.D., Scientist-Department of Food Safety and Quality, Nofima-Νορβηγικά Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Ås, Νορβηγία.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους, λαβές και σκεύη καθαρισμού – σφουγγάρια και πανιά – που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες. 

Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλομορφία μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν 8 βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που πήραν δείγματα, τις οποίες χαρακτήρισαν ως «πυρηνική μικροχλωρίδα». Αυτά περιελάμβαναν Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus . 

Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι η βασική μικροχλωρίδα υπήρχε παντού παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών στη μελέτη. Κάποιες κουζίνες δεν είχαν τρεχούμενο νερό, άλλες δεν είχαν εσωτερικό νεροχύτη και άλλες δεν είχαν πλυντήριο πιάτων. Επίσης, επέμειναν παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής φαγητού, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, τα οποία επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης. 

Η μελέτη υποκινήθηκε από την περιέργεια των συγγραφέων, είπε ο Moen. Τα βακτήρια στα τρόφιμα, στο έντερο, στα νοσοκομεία και στην επαγγελματική παραγωγή τροφίμων είχαν ερευνηθεί καλά, αλλά λίγα ήταν γνωστά για τα μικρόβια που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα. Με μια ήδη υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των χωρών, «είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο Moen.

Η ομάδα γνώριζε ότι τα επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω μολυσμένων τροφίμων και ότι ο τύπος των επιβλαβών βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο Moen πρότεινε ότι η γνώση των βακτηρίων που κατοικούν στην οικιακή κουζίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας και ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε πιο υγιεινά σχέδια κουζίνας και καλύτερα σκεύη καθαρισμού.

Πηγή:  American Society for Microbiology 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα