Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα τεχνητά γλυκαντικά σε αναψυκτικά και σνακ, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

ΑρχικήΝέαΤα τεχνητά γλυκαντικά σε αναψυκτικά και σνακ, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
spot_img

Επιμέλεια: Κατερίνα Κουδούνα

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine.

Ερευνητές από το Βόρειο Πανεπιστήμιο του Παρισιού της Σορβόννης και το Γαλλικό Δίκτυο Για τη Διατροφή και την Έρευνα του Καρκίνου εξέτασαν δεδομένα από 102.865 Γάλλους ενήλικες στη μελέτη NutriNet-Santé με μέσο όρο οκτώ χρόνια παρακολούθησης.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά.

Τα γλυκαντικά ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη-Κ συσχετίστηκαν με τον υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ιδιαίτερα με κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν συσχέτιση, όχι αιτιώδη συνάφεια, και πρέπει να αναπαραχθούν από πιο μεγάλης κλίμακας μελέτες, όπως δήλωσαν οι συντάκτριες της μελέτης Charlotte Debras και Mathilde Touvier της Ερευνητικής Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και στο Βόρειο Πανεπιστήμιο του Παρισιού της Σορβόννης.

Αλλά υπάρχει ένας επιτακτικός λόγος για να περιορίσετε τα τεχνητά γλυκαντικά – χωρίς να τα αντικαταστήσετε με κανονική ζάχαρη, πάρα πολλά από τα οποία συνδέονται επίσης με τον κίνδυνο καρκίνου, δήλωσαν η Debras και η Touvier στο Insider μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Η σύσταση που γίνεται, είναι να περιοριστούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα είτε με προστιθέμενη ζάχαρη είτε με τεχνητά γλυκαντικά. Αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μειώνοντας τη συνολική γλυκιά γεύση των τροφίμων, και αυτό από νεαρή ηλικία”, έγραψαν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι γενικά ασφαλή, αλλά τα στοιχεία για τις παρενέργειες δεν είναι σαφή

Η ασπαρτάμη, το πιο κοινό τεχνητό γλυκαντικό, έχει υποστεί ιδιαίτερο έλεγχο όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, όπως οι ημικρανίες και η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και τον καρκίνο, αν και περισσότερες από 100 μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές για τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA.

Ορισμένα στοιχεία έχουν συνδέσει τα τεχνητά γλυκαντικά με αυξημένη όρεξη για φαγητό, καθώς και ορισμένους από τους ίδιους κινδύνους με την απλή ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η ασαφής και μπερδεμένη εικόνα των στοιχείων για τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να οφείλονται σε ανακριβή δεδομένα σχετικά με τους τύπους γλυκαντικών, τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται και την αθροιστική κατανάλωση σε όλη τη διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές στην πιο πρόσφατη μελέτη.

Η μελέτη τους, πρότεινε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς μπορεί να είναι καρκινογόνα, μια σύσταση που υποστηρίζεται και από άλλες μελέτες παρατήρησης.

“Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις αρκετών οργανισμών δημόσιας υγείας, τα ευρήματα αυτά δεν υποστηρίζουν τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ως ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη σε τρόφιμα ή ποτά”, έγραψαν οι Debras και Touvier.

Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνες, εν μέρει επειδή υπάρχουν οι πληροφορίες ότι η υπερβολική ζάχαρη συνδέεται με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, από το ήπαρ και καρδιακές παθήσεις μέχρι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτης.

Αλλά μπορεί να υπάρχει μια παρανόηση ότι τα γλυκαντικά είναι σημαντικά υγιέστερα από τη ζάχαρη, όπως δήλωσαν οι διαιτολόγοι στο Insider. Το αν θα πρέπει να επιλέξετε προστιθέμενη ζάχαρη ή γλυκαντικό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες υγείας σας, αλλά και τα δύο θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα