Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θερίζει η βρουκέλλωση στα  γαλακτοκομικά προϊόντα της Τυνησίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘερίζει η βρουκέλλωση στα  γαλακτοκομικά προϊόντα της Τυνησίας
spot_img

Υψηλά ποσοστά μόλυνσης από Brucella βρέθηκαν σε δείγματα ρικότα, τυριού και νωπού γάλακτος στην Τυνησία, αναφέρει μια μελέτη.

Η βρουκέλλωση είναι μια βακτηριακή ασθένεια που προκαλείται από διάφορα είδη Brucella, τα οποία μολύνουν κυρίως βοοειδή, χοίρους, κατσίκες, πρόβατα και σκύλους. Οι άνθρωποι μολύνονται από το μικρόβιο, μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα, τρώγοντας ή πίνοντας μολυσμένα ζωικά προϊόντα ή εισπνέοντας αερομεταφερόμενους παράγοντες. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί,  μολυσμένες κατσίκες ή πρόβατα.

Η βρουκέλλωση αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία για τους αστικούς και αγροτικούς πληθυσμούς ορισμένων χωρών, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς το εμπόριο μη παστεριωμένου γάλακτος και ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ευρέως διαδεδομένο.

Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods,  διερεύνησε την εμφάνιση της Brucella σε συνολικά 200 δείγματα νωπoύ γάλακτος, ρικότα και τυριού, που συλλέχθηκαν από τέσσερις συνοικίες της Τυνησίας. Η μελέτη ανίχνευσε απλά την ύπαρξη DNA από Brucella, ανεξάρτητα αν ήταν ζωντανό ή νεκρό.

 Συλλέχθηκαν 40 δείγματα νωπό γάλα αγελάδας, 102 φρέσκο ​​τυρί βιοτεχνίας και 58 ρικότα. Τα δείγματα φρέσκου τυριού και ρικότα παρασκευάστηκαν από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Όλα τα προϊόντα δεν ήταν συσκευασμένα και δεν είχαν καμία ένδειξη ότι είχαν ελεγχθεί από κανένα τυνησιακό οργανισμό που ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων.

Παρουσία Brucella στο 75% των δειγμάτων

Το DNA της Brucella ανιχνεύθηκε σε 150 από τα 200 δείγματα (75%), η Brucella abortus ανιχνεύθηκε σε 47 δείγματα και η Brucella melitensis σε οκτώ. Σχεδόν τα μισά από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν είχαν και τα δύο είδη, ενώ τα 21 δεν ήταν ούτε Brucella abortus ούτε melitensis.

Διαπιστώθηκε, επίσης, πως το 86,2% της ρικότα, το 69,6% του φρέσκου τυριού και το 72,5% των δειγμάτων γάλακτος ήταν θετικά στο βακτήριο. Τα ποσοστά μόλυνσης από Brucella στις διάφορες περιοχές ήταν κατά πλειοψηφία (94%) στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας.

Η περίοδος δειγματοληψίας ήταν από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου του 2019, ως μιας περιόδου που υπήρχε υπερπαραγωγή γάλακτος και αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα κατά τον μήνα του Ραμαζανιού. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι περίοδοι με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Τυνησία.

Η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εξάπλωση της Brucella. Εκτός από τη συγκέντρωση γάλακτος, η χρήση του ίδιου εξοπλισμού αρμέγματος, δοχείων και σκευών χωρίς πλύσιμο και αποστείρωση, οι ίδιοι οι πωλητές εντείνουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, χρησιμοποιώντας τα ίδια μαχαίρια για να κόψουν τυρί και ρικότα και την ίδια κανάτα για τη μέτρηση του γάλακτος, αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος επιτήρησης και εφαρμογής προγραμμάτων ελέγχου για τον περιορισμό και την πρόληψη της βρουκέλλωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα