Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η εννεϋλοφαινόλη και τι κινδύνους εγκυμονεί η ακούσια κατανάλωση της;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι η εννεϋλοφαινόλη και τι κινδύνους εγκυμονεί η ακούσια κατανάλωση της;
spot_img

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για την Ασφάλεια Τροφίμων, RASFF, ενημέρωσε για την μετανάστευση εννεϋλοφαινόλης σε τρόφιμα από οικιακά σκεύη.

Πρόσφατα, στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για την Ασφάλεια Τροφίμων, RASFF, έβγαλε ανακοίνωση για την παρουσία εννεϋλοφαινόλης σε εισαγόμενα οικιακά σκεύη συντήρησης τροφίμων από την Κίνα. Η RASFF χαρακτήρισε τον κίνδυνο σοβαρό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον εντοπισμό της ουσίας σε βάζα συντήρησης τροφίμων, τα οποία θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα και να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Τι είναι η εννεϋλοφαινόλη;

Η εννεϋλοφαινόλη είναι ένα παράγωγο της φαινόλης. Πρόκειται για μία ουσία που μιμείται και μεταβάλλει τη δράση των φυσικών ορμονών. Η εννεϋλοφαινόλη έχει την ιδιότητα να προκαλέσει διαταραχές όχι μόνο σε αυτόν που την καταναλώνει, αλλά ακόμη και στους απογόνους του. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, πως αν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει από δερματικούς ερεθισμούς μέχρι και ορμονικές διαταραχές, όπως βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα ή μη φυσιολογική ανάπτυξη.

Οι εννεϋλοφαινόλες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αιθοξυλικών εννεϋλοφαινολών (NPEs), που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού, βιομηχανική επεξεργασία, και σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα ,όπως υφάσματα, παπούτσια, χρώματα και  προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Ωστόσο, πέρα από την περίπτωση που αναφέρει η RASFF, έχουν βρεθεί σε παιδικά παιχνίδια στη Νορβηγία και σε πόσιμο νερό στην Μινεσότα του Καναδά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τοπικού της τμήματος υγείας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα