Με αφορμή τα πρόσφατα βίντεο στο TikTok που ισχυρίζονται ότι η λήψη αλκοόλ βοηθά να μην αρρωστήσετε αν έχετε φάει κάτι χαλασμένο
Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να βοηθήσει στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης εάν έχετε φάει κάτι ύποπτο; Αυτή η ερώτηση κυκλοφορεί ευρέως στο TikTok από τη στιγμή που μία νεαρή δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται αυτό ακριβώς!
Τι πιο σύνηθες βέβαια τα τελευταία χρόνια από τους «ειδικούς» στα social που τα «γνωρίζουν» όλα και διψούν να επικοινωνήσουν τη γνώση τους για το καλό του κοινού τους και φυσικά των… Likes!
Τι λένε λοιπόν οι πραγματικά ειδικοί;
«Ναι, το αλκοόλ ως ουσία μπορεί να σκοτώσει παθογόνους παράγοντες – σκεφτείτε το οινόπνευμα ή το απολυμαντικό χεριών», λέει η Rabia De Latour, MD, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone. «Αλλά η κατανάλωση αλκοόλ, που είναι γνωστό ότι βλάπτει την υγεία μας, δεν θα πρέπει να αποτελεί τη λύση για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ μετά την κατανάλωση τροφής που δεν έχει παρασκευαστεί σωστά, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα», λέει χαρακτηριστικά.
«Χρησιμοποιούμε αλκοόλ στα απολυμαντικά χεριών και για τον καθαρισμό επιφανειών, αλλά το περιβάλλον του στομάχου είναι εντελώς διαφορετικό», εξηγεί ο Christopher Counts, MD, γιατρός επειγόντων περιστατικών και τοξικολόγος στο New Jersey Poison Control Center στο Rutgers New Jersey Medical School. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει το ερώτημα εάν το αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει την τροφική δηλητηρίαση, αλλά «τα ευρήματα δεν έδειξαν ότι τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να συνιστώνται ως προστατευτικός παράγοντας».
Μια εργασία του 2002 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology εξέτασε πώς τα πήγαν οι άνθρωποι που έπιναν αλκοόλ μετά την έκθεση σε Salmonella σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν αλκοόλ είχαν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, αλλά το μικρό μέγεθος του δείγματος – μόνο 51 άτομα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη – καθιστά δύσκολο να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με τα ευρήματα, είπαν οι ειδικοί.
Μια άλλη μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Epidemiology το 1992 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ποτών με συγκέντρωση αλκοόλ τουλάχιστον 10% συσχετίστηκε με «προστατευτική δράση» σε άτομα που είχαν φάει μολυσμένα στρείδια. Αλλά, και πάλι, το μέγεθος της μελέτης ήταν περιοριστικό.
«Υπήρξε επίσης μια προταθείσα ιδέα ότι ορισμένα πράγματα στο κρασί είναι αντιβακτηριακά, [που μπορεί να είναι ευεργετικά για άτομα που έχουν φάει δηλητηριασμένη τροφή]», αλλά αυτή η θεωρία δεν έχει αποδειχθεί και επομένως δεν πρέπει να δικαιολογεί την κατανάλωση κρασιού για την πρόληψη ασθενειών.
Μια μελέτη του 2001 στο Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry εξέτασε εάν το κρασί θα μπορούσε να σκοτώσει τα βακτήρια της σαλμονέλας σε ποντίκια και οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι «το κρασί δεν ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα in vivo».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμη και οι μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο ασθένειας δεν έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ ήταν ο λόγος που οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν αρρώστησαν.
Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πράγματι να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε, ειδικά εάν έχετε πιει αρκετά, καταλήγουν οι ειδικοί.