Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Παγκόσμιο Αλμανάκ για την Ασφάλεια των Τροφίμων – Τι αναφέρει για την Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο Παγκόσμιο Αλμανάκ για την Ασφάλεια των Τροφίμων - Τι αναφέρει για την Ελλάδα
spot_img

Σύμφωνα με το παγκόσμιο άλμανακ της ασφάλειας Τροφίμων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμικός διαχωρισμός της αξιολόγησης κινδύνου από τη διαχείριση κινδύνων σε κανέναν τομέα.

Λόγω της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης της παραγωγής και του εμπορίου τροφίμων και της συνεχώς αυξανόμενης πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, η ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την υιοθέτηση μιας διεθνούς προσέγγισης, μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ χωρών και ιδρυμάτων, η οποία επιτρέπει επίσης την προώθηση της εναρμόνισης υφιστάμενες μεθόδους και διαδικασίες.

Το Παγκόσμιο Αλμανάκ για την Ασφάλεια των Τροφίμων,  που δημοσιεύεται διαδικτυακά από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), απεικονίζει τη διοικητική οργάνωση που υπάρχει σε διάφορες χώρες στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, περιγράφοντας τις ευθύνες των διαφόρων εμπλεκόμενων δημόσιων ιδρυμάτων. 

Με αυτόν τον τρόπο, η έκδοση σκοπεύει να προσφέρει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες μια επισκόπηση της λειτουργίας του συστήματος και του ρόλου των διάφορων θεσμικών παραγόντων που δεσμεύονται να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι μας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα Το άλμανακ για την ασφάλεια τροφίμων αναφέρει:

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 αποτελεί το κεντρικό νομικό θεμέλιο για τη νομοθεσία για τα τρόφιμα στην Ελλάδα. Η παραβίαση των κανονισμών για τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα βάσει του ποινικού δικαίου και αξιώσεις για ζημίες των καταναλωτών βάσει του αστικού δικαίου, σύμφωνα με τα οποία η τελική απόφαση ανήκει στα δικαστήρια. Τα κυβερνητικά μέτρα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων συχνά βασίζονται σε επιστημονικές εκτιμήσεις κινδύνου. Ωστόσο, η τελική απόφαση για τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων ανήκει στα δικαστήρια. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει θεσμικός διαχωρισμός της αξιολόγησης κινδύνου από τη διαχείριση κινδύνων σε κανέναν τομέα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) είναι αρμόδιο για τη γεωργική πολιτική και την ασφάλεια των γεωργικών (διατροφικών) προϊόντων στην Ελλάδα. Το ΥΠΑΑΤ εφαρμόζει οριζόντια και κάθετη νομοθεσία στον τομέα των τροφίμων και των ζωοτροφών και είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των επιθεωρήσεων ασφάλειας τροφίμων, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ. Οι βάσεις για τα μέτρα διαχείρισης του MRDF είναι οι εκτιμήσεις κινδύνου που πραγματοποιούνται από το ίδιο το ΥΠΑΑΤ ή από τους εποπτευόμενους οργανισμούς του. Το ΥΠΑΑΤ συμμετέχει επίσης σε διαφανή επικοινωνία με τους καταναλωτές σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών. Είναι επίσης υπεύθυνο για την ασφάλεια των ζωοτροφών, τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και τις ζωονόσους. Επίσης παρακολουθεί τις κτηνιατρικές επιθεωρήσεις από τις τοπικές αρχές και είναι η ρυθμιστική αρχή για τα φυτοφάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα και βιοκτόνα).

Ο τομέας εργασίας του ΥΠΑΑΤ εκτείνεται πέρα από την ασφάλεια των τροφίμων και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την υγεία των φυτών, την προστασία των φυτών, την υγεία των ζώων, την καλή διαβίωση των ζώων και τα βιοκτόνα.

62 Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς λειτουργούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2017/625.

Το Υπουργείο Υγείας ασχολείται με τον καθορισμό υγειονομικών συνθηκών και μέτρα ελέγχου για επιχειρήσεις που υπόκεινται σε κανονισμούς δημόσιας υγείας, την εθνική διατροφική πολιτική που επικεντρώνεται στην προαγωγή της υγείας, την επιτήρηση της ποιότητας του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση και την παροχή οδηγίες σχετικά με:

α.) διασφάλιση ποιότητας και επιτήρηση των εμφιαλωμένων νερών,
β.) έκδοση αδειών για εργοστάσια εμφιάλωσης,
γ.) υγειονομικός έλεγχος εργοστασίων εμφιάλωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα