Έρευνα του Πανεπιστημίου Penn State.
Οι κατάλληλες διαδικασίες ασφάλειας των τροφίμων εμποδίζουν τις τροφιμογενείς ασθένεις και είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη κρίσεων στη βιομηχανία τροφίμων και φιλοξενίας. Μια νέα μελέτη από ερευνητές στη Σχολή Διαχείρισης της Φιλοξενίας του Penn State που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Hospitality & Tourism Administration, διαπίστωσε ότι το στυλ ηγεσίας μέσα σε έναν οργανισμό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα, για να διορθώσουν ή να αποτρέψουν ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων.
Η έρευνα με επικεφαλής τον Heyao “Chandler” Yu, καθηγητή διαχείρισης φιλοξενίας στο Penn State, διαπίστωσε ότι η ηθική ηγεσία έχει ισχυρότερη έμμεση επίδραση στη διστακτικότητα των εργαζομένων να μιλήσουν σε άλλους εργαζόμενους για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν κάτι δυνητικά επιβλαβές. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η ηγεσία που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων έναντι της παραγωγικότητας έχει ισχυρότερη έμμεση επίδραση στην προαγωγική φωνή των εργαζομένων, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται η ικανότητα τους να προτείνουν – ή να προωθήσουν – βελτιώσεις.
Για να διερευνήσουν πώς τα στυλ ηγεσίας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν την ασφάλεια των τροφίμων, οι ερευνητές εξέτασαν τι παρακινεί αυτούς που μιλούν και εκφράζονται ελεύθερα. Βρήκαν ότι συγκεκριμένα κίνητρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως συντονιστής μεταξύ του στυλ ηγεσίας και του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη φωνή τους. Οι ερευνητές εξέτασαν 239 χειριστές τροφίμων και 66 εστιατόρια στην Ταϊβάν, είπαν όμως ότι τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως σε άλλες περιοχές.
Εάν οι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα στο να μιλήσουν οι διευθυντές πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πιο ελεύθερο που θα αφήνει τους εργαζόμενους να εκφράζονται όταν βλέπουν κάτι να γίνεται λανθασμένα είπαν οι ερευνητές. «Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους ανθρώπους να επικρίνουν δίκαια ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου ή να αναφέρουν ζητήματα αδικοπραγίας είναι σημαντική για την απαγορευτική συμπεριφορά για την ασφάλεια των τροφίμων», τόνισε o Yu.
Συνμπερασματικά τα ευρήματα της μελέτης είναι πως η προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων και η ηθική ηγεσία επηρεάζουν τη φωνή των εργαζομένων μέσω διαφορετικών μηχανισμών. Επιπλέον, ο έμμεσος αντίκτυπος της προτεραιότητας για την ασφάλεια των τροφίμων του ηγέτη στην ελεύθερη έκφραση ήταν ισχυρότερος, ενώ η ηθική ηγεσία είχε ισχυρότερη έμμεση επίδραση στην διστακτικότητα έκφρασης.