Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρεις ειδοποιήσεις σήμερα στο RASFF για καρκινογόνα τρόφιμα από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρεις ειδοποιήσεις σήμερα στο RASFF για καρκινογόνα τρόφιμα από την Τουρκία
spot_img

Τα τρόφιμα περιείχαν πολύ υψηλή ποσότητα αφλατοξινών Β1 που ο διεθνής οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο τις κατατάσσει ως καρκινογόνα κατηγορίας Ι.

Τρεις προειδοποιήσεις για τρόφιμα από την Τουρκία, δέχθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα RASFF το οποίο διασφαλίζει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα (χημικούς,  βιολογικούς, φυσικούς και αλλεργιογόνα) μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι δύο ειδοποιήσεις έγιναν από την Γαλλία για αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα και μία από την Ιταλία για αφλατοξίνες σε φιστίκια με κέλυφος.

Η αφλατοξίνη Β1 (AFB1) καταγράφεται ως καρκινογόνος κατηγορίας Ι από τον διεθνή οργανισμό έρευνας για τον καρκίνο (IARC) και έχει την ισχυρότερη τοξικότητα (10 φορές αυτή του κυανιούχου καλίου).Έχει αναφερθεί ότι ο αποδιδόμενος κίνδυνος αφλατοξινών για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι κοντά στο 50% στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες. 

Είναι εντυπωσιακό πως ενώ το Ανώτατο Όριο Καταλοίπων (ΑΟΚ) φυτοφαρμάκων για το Aflatoxin B1 στα φιστίκια είναι 8μg/Kg, βρέθηκε σε ποσότητα 106,1! Επίσης και για το Aflatoxin total το όριο είναι 10μg/Kg και η ποσότητα της μυκοτοξίνης ήταν 115,4! Στα δύο φορτία με αποξηραμένα σύκα σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές οι αφλατοξίνες Β1 ήταν 35 mg/Kg  και 14 mg/Kg  με μέγιστο όριο τα 6 και το Aflatoxin total 39μg/kg και 19,3 µg/kg με μέγιστο όριο τα 10,0 µg/kg.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η Κύπρος ενημέρωσε το RASFF για κίνδυνο από αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα που εισάγει από την Ελλάδα, ενώ και πριν από από ένα χρόνο η Γαλλία ενημέρωσε το RASFF για αφλατοξίνες σε σύκα από Τουρκία.

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι οι πιο διαδεδομένες, τοξικές και καρκινογόνες μυκοτοξίνες που παρατηρούνται σε ανθρώπινες τροφές και ζωοτροφές. Τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από αφλατοξίνες είναι βότανα και μπαχαρικά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα τρόφιμα και σύκα. Από τα αποξηραμένα φρούτα πιο ευπαθές είναι το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα