Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τσεχία: Μη συμμορφούμενο το 56% των παγωτών και το 75% των κύβων πάγου για τα ποτά

ΑρχικήPicksNews LineΤσεχία: Μη συμμορφούμενο το 56% των παγωτών και το 75% των κύβων πάγου για τα ποτά
spot_img

Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας (CAFIA) αυτή τη σεζόν επιβεβαίωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός χειριστών δεν συμμορφώθηκε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την παραγωγή παγωτού του χύμα και του soft παγωτού, καθώς και πάγου που προστίθεται σε ποτά.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό δειγμάτων δεν πληρούσε τις νομικές απαιτήσεις, ιδίως όσον αφορά τα όρια παρουσίας βακτηρίων, και ως εκ τούτου αυτά τα τρόφιμα αποτελούν κίνδυνο για τους καταναλωτές. Το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων που εντοπίστηκαν φέτος είναι το υψηλότερο τα τελευταία έξι χρόνια. Την περίοδο έως τις 15 Αυγούστου 2022, συνολικά το 56% των δειγμάτων παγωτού και το 75% των δειγμάτων πάγου για ποτά είχαν μη αποδεκτά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, οι επιθεωρητές της CAFIA εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στη συμμόρφωση με τις παραμέτρους ασφάλειας και ποιότητας των προαναφερθέντων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της επιθεώρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή. Οι ελεγκτές διενήργησαν τους ελέγχους κυρίως σε ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα μαζικής εστίασης. Το 2022, οι επιθεωρητές της CAFIA έχουν αξιολογήσει σε ένα εργαστήριο μέχρι στιγμής 109 δείγματα παγωτού soft και scooped και 61 από αυτά (56%) δεν συμμορφώθηκαν με τα όρια υγιεινής. Οι εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων παγωτού επιβεβαίωσαν τον αριθμό των αποικιών Enterobacteriaceae πάνω από το όριο.

Οι κύριες αιτίες των μη συμμορφούμενων αποτελεσμάτων ήταν η μη τήρηση της υγιεινής παραγωγής, η ανεπαρκής υγιεινή του εξοπλισμού και η μη συμμόρφωση με τις διαδικασίες παραγωγής για την παρασκευή παγωτού. Η ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Μία από τις χαρακτηριστικές αιτίες προβλημάτων με το παγωτό είναι η ανεπιθύμητη πρακτική των χειριστών που συνίσταται στη μη απόρριψη του παγωτού στο τέλος της ημέρας αλλά στην επιστροφή του στο μηχάνημα την επόμενη μέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά βακτηριακής μόλυνσης από το μηχάνημα στο μείγμα παγωτού και πάλι πίσω.

Το παγωτό βανίλια κυριαρχεί μεταξύ των μη συμμορφούμενων δειγμάτων, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην επικράτηση αυτής της γεύσης.

Οι επιθεωρητές CAFIA έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση 65 δειγμάτων πάγου αναψυκτικών μέχρι στιγμής (μέχρι τις 15 Αυγούστου 2022) και 49 από αυτά (75%) δεν τήρησαν τα όρια υγείας ή υγιεινής. Οι παρακολουθούμενες παράμετροι περιελάμβαναν την παρουσία Escherichia coli, Clostridium perfringens, εντερόκοκκων, κολοβακτηριδίων, βακτηριακών αποικιών που αναπτύσσονταν στους 22°C και 36°C και παρουσία ζωντανών μικροοργανισμών.

Η υποεκτίμηση των πρακτικών υγιεινής κατά την παραγωγή πάγου και η μη τακτική απολύμανση των παγομηχανών μπορεί να αναγνωριστεί ως η κύρια αιτία των μη συμμορφώσεων που εντοπίστηκαν.

Τα αποτελέσματα των φετινών επιθεωρήσεων και επιθεωρήσεων των προηγούμενων ετών δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των χειριστών εξακολουθεί να υποτιμά σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους που συνδέονται με τις διαδικασίες υγιεινής κατά την παραγωγή, αποθήκευση και πώληση αυτής της ποικιλίας, καθώς και αμελούν τη συντήρηση και την κατάλληλη περιοδική απολύμανση των εγκαταστάσεων παραγωγής με αποτέλεσμα την παραβίαση των ορίων υγιεινής για παρουσία μικροοργανισμών και πιθανούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων δεν μπορεί να γενικευτεί για ολόκληρη την αγορά, καθώς η CAFIA επιλέγει τα δείγματα για δειγματοληψία σύμφωνα με την ανάλυση κινδύνου και οι εγκαταστάσεις όπου αναμένονται προβλήματα ελέγχονται συχνότερα. Ωστόσο, ακόμη και χειριστές χωρίς προβλήματα ελέγχονται τακτικά, ωστόσο, σε χαμηλότερη συχνότητα.

Στις εγκαταστάσεις, όπου ελήφθησαν τα μη ικανοποιητικά δείγματα, οι επιθεωρητές απαγόρευσαν τη χρήση εξοπλισμού, καθώς και διέταξαν τους χειριστές να απολυμάνουν τον εξοπλισμό και στη συνέχεια να αποστείλουν δείγματα για μικροβιολογικό έλεγχο σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Η απαγόρευση θα αρθεί μόνο μετά από ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ανάλυσης και τότε ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Η CAFIA θα κινήσει διοικητική διαδικασία για επιβολή προστίμου στους παραβάτες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο