Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο τρόπο ανίχνευσης της μόλυνσης από Listeria στα τρόφιμα και ένα εμβόλιο για τον  νοροϊό ανακαλύπτουν μεγάλα πανεπιστήμια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέο τρόπο ανίχνευσης της μόλυνσης από Listeria στα τρόφιμα και ένα εμβόλιο για τον  νοροϊό ανακαλύπτουν μεγάλα πανεπιστήμια
spot_img

Νέο τρόπο ανίχνευσης της μόλυνσης από Listeria στα τρόφιμα και ένα εμβόλιο για τον  νοροϊό ανακαλύπτουν μεγάλα πανεπιστήμια, μετά από έρευνες.

Δύο μεγάλες καινοτομίες για την ασφάλεια τροφίμων φέρνουν δύο εξέχοντα πανεπιστήμια. Στην πρώτη περίπτωση, ερευνητές του Κολεγίου για τη Μηχανική στο Πανεπιστήμιο της  Georgia (UGA) κάνουν λόγο για νέα μέθοδο για την ανίχνευση της Listeria. Στη δεύτερη περίπτωση, το Κολέγιο Κτηνιατρικής Virginia-Maryland College στο Virginia Tech ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει ένα πιθανό εμβόλιο, με χορήγηση από το στόμα, για τον Norovirus (νοροϊό), που αποτελεί κορυφαία αιτία για τις τροφιμογενείς ασθένειες.

Σχετικά με τη λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτήν περιλαμβάνουν, συνήθως, υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο ή πόνο, ρίγη, αίσθημα αδιαθεσίας και διάρροια. Πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις από listeria είναι εκείνοι άνω των 65 ετών, έγκυες, μωρά ηλικίας κάτω του ενός μηνός και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από τροφικές ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπολογίζεται ότι 1.600 άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο και περίπου 260 πεθαίνουν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επί του παρόντος, η μόλυνση από Listeria στα τρόφιμα εντοπίζεται μόνο μέσω μοριακών δοκιμών που διεξάγονται σε διαγνωστικά εργαστήρια σε δείγματα που λαμβάνονται σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής και διανομής. Αν και πολύ ακριβής, αυτή η μέθοδος είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Νέα μέθοδος εντοπισμού Listeria monocytogenes

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Journal of The Electrochemical Society , οι ερευνητές της UGA καινοτομούν μια ταχεία διαγνωστική μέθοδο που βασίζεται σε αρχές ηλεκτροχημικού βιοαισθητήρα. Οι ηλεκτροχημικοί βιοαισθητήρες είναι πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις στις μεθόδους μοριακής ανίχνευσης λόγω της ευκολίας χρήσης, ακρίβειας, ευαισθησίας και του χαμηλού κόστους, αναφέρει δημοσίευμα του Food Safety News.

Οι ερευνητές του UGA χρησιμοποιούν βακτηριοφάγους, ιούς που μολύνουν και αναπαράγονται μέσα στα βακτήρια, ως υποδοχείς για να αναγνωρίσουν τη Listeria monocytogenes χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτροχημικό αισθητήρα.

Καινοτομία σε νέο εμβόλιο για τον νοροϊό

O Lijuan Yuan, καθηγητής ιολογίας και ανοσολογίας στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής της Βιρτζίνια-Μέριλαντ στο Virginia Tech, ανακοίνωσε πρόσφατα πρόοδο που σημειώνεται γύρω από ένα εμβόλιο για τον Νorovirus (νοροϊό). Αναπτύχθηκε από τον John Patton του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και τους συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας το εμβόλιο Rotarix ως πλατφόρμα.

Χρησιμοποιώντας αντίστροφη γενετική, οι ερευνητές θα εισάγουν μια πρωτεΐνη νοροϊού στο γονίδιο 7 του ροταϊού. Στη συνέχεια, ο ιός θα εκφράσει την πρωτεΐνη νοροϊού στο έντερο, προκαλώντας μια ανοσολογική απόκριση έναντι του νοροϊού. Έπειτα, το εργαστήριο του Virginia Tech θα αξιολογήσει την ικανότητα αντιγραφής, την ανοσογονικότητα και την προστατευτική αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο νοροϊός είναι η κύρια αιτία εμέτου και διάρροιας από οξεία γαστρεντερίτιδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα 19 έως 21 εκατομμύρια ασθένειες κάθε χρόνο. Τείνει να επηρεάζει περισσότερο τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ευθύνεται για  περίπου 24.000 νοσηλεία και 925.000 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών παιδιών στις ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας. Ο ροταϊός προκαλεί επίσης οξεία γαστρεντερίτιδα και πλήττει περισσότερο τα μικρά παιδιά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα