Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα εισάγει τυρί με παθογόνα βακτήρια E. Coli από τη Γαλλία – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελλάδα εισάγει τυρί με παθογόνα βακτήρια E. Coli από τη Γαλλία - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Στο νοσοκομείο 6 μικρά παιδιά που κατανάλωσαν το μολυσμένο τυρί στη Γαλλία.

Και η Ελλάδα προστέθηκε σήμερα στις χώρες που ειδοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνο τυρί με E. Coli προέλευσης Γαλλίας.

Οι Αρχές της Γαλλίας ανακάλεσαν πολλές μάρκες τυριών (morbier, raclette και tomme) που παρασκευάζονται από την εταιρεία Route des Terroirs μετά από 6 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) λόγω του εξαιρετικά παθογόνου βακτηρίου E.Coli σε παιδικό σταθμό στην Τουλούζη. Τα 6 παιδιά νοσηλεύτηκαν μετά από σοβαρή διάρροια και ο παιδικός σταθμός έκλεισε για λίγες ημέρες. 

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για το τυρί Molbier της γαλακτοβιομηχανίας Route des Terroirs, η οποία σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές προχώρησε στην απόσυρση και ανάκληση από τη γαλλική αγορά, πολλών παρτίδων τυριών (Morbier, Raclette, Tomme – με διαφορετικές μάρκες και παρουσιάσεις) που  παρασκευάστηκαν έως τις 11 Οκτωβρίου, 2023 και διανέμονται σε όλη την γαλλική επικράτεια καθώς και σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία και Ανδόρα. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι σύμφωνα με το RASFF σοβαρός.

Οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν, ότι το νωπό γάλα και τα τυριά που παρασκευάζονται από νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από μικρά παιδιά, ιδιαίτερα από παιδιά κάτω των 5 ετών, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτές οι ομάδες καταναλωτών θα πρέπει να προτιμούν επεξεργασμένα με συμπίεση τυριά (όπως Emmental, Comté κ.λπ.), επεξεργασμένα τυριά επάλλειψης και παστεριωμένα τυριά γάλακτος.

Προστασία από E. Coli

Το τοξογόνο Shiga Escherichia coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, μερικές φορές αιματηρή, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο ή όχι από πυρετό, την εβδομάδα μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Όσοι έχουν καταναλώσει τα προϊόντα που αναφέρονται παραπάνω και παρουσιάζουν τέτοιου είδους συμπτώματα καλούνται να συμβουλευτούν τον γιατρό τους χωρίς καθυστέρηση, ειδοποιώντας τον για την κατανάλωση αυτή καθώς και τον τόπο και την ημερομηνία αγοράς. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα εντός 10 ημερών από την κατανάλωση των σχετικών προϊόντων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Σε γενικές γραμμές, οι υγειονομικές αρχές υπενθυμίζουν ότι ως προφύλαξη για πιο ευαίσθητους πληθυσμούς όπως παιδιά, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους, έγκυες γυναίκες, συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τον κιμά και τα προϊόντα από κιμά (70°C). Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση νωπού γάλακτος και προϊόντων νωπού γάλακτος. Θα πρέπει να προτιμάτε μαγειρεμένα τυριά (όπως Emmental, Comté κ.λπ.), επεξεργασμένα τυριά και παστεριωμένα τυριά γάλακτος. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων προϊόντων με βάση το αλεύρι (ζύμη μπισκότων, ζύμη πίτσας κ.λπ.). Τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά ή να ξεφλουδίζονται ή να μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο