Επικεντρωμένοι στο θέμα της σωστής ψύξης ζεστών τροφίμων, ήταν σαρωτικοί έλεγχοι σε εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας, των ελεγκτικών αρχών στη Δανία. Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων (Fødevarestyrelsen) ερεύνησε εάν τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι εταιρείες εστίασης είχαν τον έλεγχο της διαδικασίας ψύξης.
«Κάθε χρόνο βλέπουμε κρούσματα ασθενειών, που προκαλούνται από την αργή ψύξη των θερμικά επεξεργασμένων τροφίμων. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι τις περισσότερες φορές επειδή η εταιρεία παράγει μεγάλες ποσότητες που δεν έχουν κρυώσει αρκετά γρήγορα. Επομένως, είναι σημαντικό η ποσότητα του ζεστού τροφίμου να ταιριάζει με τη χωρητικότητα της ψυκτικής αποθήκευσης», δήλωσε ο Ulrich Pinstrup, από τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων.
Ενώ η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια, το Clostridium perfringens και ο Bacillus cereus μπορούν να επιβιώσουν και να σχηματίσουν τοξίνες εάν αφεθούν σε ευνοϊκές για αυτά θερμοκρασίες, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος για πολύ ώρα.
Απαιτείται ταχεία διαδικασία ψύξης στα θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ακολουθούμενη από αποθήκευση σε θερμοκρασία ψυγείου. Η σωστή ψύξη είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και του σχηματισμού τοξινών στα τρόφιμα.
Περισσότερες από 1.000 εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Τροφίμων. Συνολικά σε 103 εταιρείες επιβλήθηκαν κυρώσεις και πρόστιμα επειδή είχαν παραβιάσει τους κανόνες. Αρκετές εταιρείες δεν είχαν επίγνωση των πιθανών συνεπειών που μπορεί να έχει η λανθασμένη ή ανεπαρκής ψύξη και τι πρέπει να κάνουν για να παράγουν ασφαλή τρόφιμα.
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στον χειρισμό και την ικανότητα των εταιρειών να ψύξουν θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα, στην ανάλυση κινδύνου και στις γραπτές διαδικασίες αυτοελέγχου για την ψύξη, συγκρίνοντάς το με ό,τι συμβαίνει στην πράξη και εισήγαγε ένα ψηφιακό εργαλείο διαθέσιμο στον ιστότοπο του οργανισμού που βοηθά στους συνδυασμούς θερμοκρασίας και χρόνου κατά την ψύξη των τροφίμων.
Συμβουλές για τις διακοπές των Χριστουγέννων
Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων χρησιμοποιεί επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δώσει συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με το πώς να αποφύγουν τις τροφικές δηλητηριάσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Το πλύσιμο των χεριών πριν το μαγείρεμα, το σωστό ζέσταμα του φαγητού και η διατήρηση του ωμού κρέατος μακριά από φαγητά όπως η σαλάτα είναι μερικές από τις συμβουλές που δημοσιεύει το πρακτορείο στο Facebook και στο Instagram.
Η τήρηση των οδηγιών μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους νέους που δεν έχουν ακούσει τις συμβουλές στο παρελθόν και τις παλαιότερες γενιές που τις έχουν ξεχάσει να αποφύγουν λοιμώξεις από σαλμονέλα ή νοροϊό.
«Δυστυχώς, βλέπουμε κάθε χρόνο ότι πολλοί αρρωσταίνουν από το φαγητό που τρώνε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Πιθανώς επειδή στις κουζίνες τους ξεχνούν μερικές από τις πολύ βασικές συμβουλές υγιεινής όταν είναι πολύ απασχολημένοι και πρέπει να μαγειρεύουν για τους καλεσμένους τους», δήλωσε ο Niels Ladefoged Nielsen, σύμβουλος στη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων.
Πηγή: FSN