Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξέσπασμα Λιστερίωσης στη Δανία – Δύο νεκροί, άγνωστη η πηγή της μόλυνσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΞέσπασμα Λιστερίωσης στη Δανία – Δύο νεκροί, άγνωστη η πηγή της μόλυνσης
spot_img

Το βακτήριο για τις ασθένειες είναι Listeria monocytogenes τύπου 1607.

Το Statens Serum Institut διερευνά επί του παρόντος ένα παρατεταμένο ξέσπασμα ασθένειας με Listeria monocytogenes σε συνεργασία με τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Τροφίμων DTU.

- Advertisement -

Η λοίμωξη από λιστέρια είναι μια τροφιμογενής ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση αίματος ή μηνιγγίτιδα σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ασθένεια μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και το αγέννητο παιδί τους.

Οι εστίες λιστερίας είναι συχνά μακροχρόνιες, η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί για μια περίοδο έως και αρκετά χρόνια. Το τρέχον ξέσπασμα περιλαμβάνει 17 άτομα που αρρώστησαν σε διάστημα έξι ετών. Δύο κρούσματα ασθένειας έχουν καταγραφεί το 2024.

Κατάσταση εκδήλωσης της νόσου

Συνολικά 17 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ίδιο τύπο λιστερίας από το καλοκαίρι του 2019  Οι ασθενείς είναι 13 γυναίκες και 4 άνδρες με μέση ηλικία τα 73 έτη, με έναν ασθενή στα 20 και τέσσερις στα 80. Οι ασθενείς ζουν σε όλη τη χώρα  και όλοι χχρειάστηκαν νοσηελία σε νοσοκομείο. Δύο άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες από την ανίχνευση της μόλυνσης.

Το βακτήριο είναι του τύπου Listeria monocytogenes. Με τον προσδιορισμό της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των βακτηρίων Listeria monocytogenes που απομονώθηκαν από τους ασθενείς, μπορεί να φανεί ότι σχετίζονται πολύ στενά και ανήκουν στον τύπο αλληλουχίας 1607.

Γενικές συμβουλές για την πρόληψη της μόλυνσης από λιστέρια

Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων έχει οδηγίες για το πώς να αποφύγετε τη λιστερία εάν είστε σοβαρά άρρωστοι ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή είστε έγκυος. Ακολουθεί η συμβουλή, μεταξύ άλλων:

  • Τρώτε κρύο καπνιστό ψάρι, και αλλαντικά όσο πιο φρέσκα μπορείτε
  • Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5 °C ή πιο κρύα
  • Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα μαλακά τυριά από νωπό γάλα.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα