Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οικιακά σκεύη: Ο κίνδυνος μετανάστευσης πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟικιακά σκεύη: Ο κίνδυνος μετανάστευσης πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) στα τρόφιμα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF για επικίνδυνα κουτάλια Kmt Style – Μετανάστευση καρκινογόνων ουσιών από τα κουτάλια στα τρόφιμα.

Xθες 21 Νοεμβρίου, η Πολωνία ενημέρωσε την Eυρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, για επικίνδυνα πλαστικά κουτάλια προέλευσης Κίνας, στα οποία παρατηρήθηκε μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Πολωνικών Αρχών, με βάση τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την Κρατική Υγειονομική Επιθεώρηση, διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών στα τρόφιμα στα δοκιμασμένα δείγματα του προϊόντος που προορίζονται για επαφή με τρόφιμα. Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες είναι ουσίες επιβλαβείς για την υγεία.

Πρόκειται για τα δημοφιλή κουτάλια, 31 cm, Kmt Style, αριθμός παρτίδας: RIF: 6409203 Barcode: 8056046092037 εισαγωγέας: Euro Master Import Export, SL C/.Villablino 20E 28947 Madrid España. Τα επικίνδυνα πλαστικά κουτάλια διανέμονται σε Πολωνία, Σουηδία και Ισπανία.

Η Kuamao Trade Poland Sp. z o απέσυρε το υπό εξέταση προϊόν από την αγορά και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης των παραληπτών για τη δυνατότητα επιστροφής.

Τι είναι οι αρωματικές αμίνες

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα που προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών . Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο. Συνεπώς ορισμένες πρωτογενείς αρωματικές αμίνες PAA παρουσιάζουν τοξικολογική ανησυχία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι αρωματικές αμίνες καθώς και μελαμίνη και κυανουρικό οξύ ανιχνεύθηκαν στα ούρα από 171 έγκυες γυναίκες σε έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 12 χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε περισσότερο από το 60% των δειγμάτων, με το κυανουρικό οξύ, τη μελαμίνη, την ανιλίνη, την 4,4′-μεθυλενοδιανιλίνη και ένα σύνθετο ο-τολουιδίνης και μ-τολουιδίνης να ανιχνεύεται στο 99 έως 100% των δειγμάτων! Σύμφωνα με την μελέτη, αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Τα PAA ξεχωρίζουν μεταξύ των μη σκόπιμα προστιθέμενων ουσιών (NIAS) που βρίσκονται σε εύκαμπτες συσκευασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε ανιχνεύσιμα επίπεδα και συνεπώς η δοκιμές για τη μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων (FCM) στα τρόφιμα είναι κρίσιμης σημασίας. 

 Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αζωχρωστικών, όπως ορισμένες κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν σε μελάνια ως ακαθαρσίες χρωστικών ή προϊόντων διάσπασης.

Τα PAA έχουν ανιχνευθεί σε πλαστικά υλικά (οικιακά σκεύη) που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αλλά και σε συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι. Για τα μαγειρικά σκεύη, τις χαρτοπετσέτες και άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό το 2011, όταν το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δημοσίευσε την κατευθυντήρια γραμμή για την επαλήθευση της μετανάστευσης του PAA από τα επιτραπέζια σκεύη πολυαμιδίου μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού της ΕΕ αριθ. 284/2011 , το οποίο θεσπίζει επαρκή τεκμηρίωση και συμμορφούμενα αποτελέσματα ανάλυσης για πλαστικά επιτραπέζια σκεύη από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Λόγω των κενών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η ΕΕ άνοιξε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Όσον αφορά τα NIAS (ακούσια προστιθέμενες επιβλαβείς ουσίες) αυτά, προέρχονται ουσιαστικά από 3 πηγές:

  • αλληλεπίδραση μεταξύ των συστατικών των υλικών που απαρτίζουν τη συσκευασία·
  • διεργασίες αποικοδόμησης·
  • ακαθαρσίες πρώτων υλών.

Η ακούσια μόλυνση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι τα υλικά συσκευασίας έχουν πολύ περίπλοκη δομή και μπορούν να υποστούν περαιτέρω διεργασίες: επικάλυψη, κόλληση, χρωματισμό και πλαστικοποίηση. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι είναι πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς να παρακολουθούν αποτελεσματικά την παρουσία τους σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.

Ενώ οι αζωχρωστικές χρησιμοποιούνται σε μελάνια για υλικά συσκευασίας από χαρτί, χαρτόνι, ξύλο και πλαστικό, όσον αφορά την εύκαμπτη συσκευασία, τα υλικά με βάση την πολυουρεθάνη (PU) έχουν λάβει τη μεγαλύτερη προσοχή.
Οι πολυουρεθάνες είναι κοινά συστατικά συγκολλητικών, μελανιών και επικαλύψεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εύκαμπτων συσκευασιών. Επί του παρόντος, περίπου το 90% όλων των συγκολλητικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εύκαμπτων συσκευασιών είναι κόλλες PU. 
Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστεί PAA (μη σκόπιμα προστιθέμενη ουσία (NIAS))εάν επιλεγεί μια ακατάλληλη κόλλα, οι παράμετροι επεξεργασίας δεν είναι επαρκείς ή τα ελάσματα υποστούν θερμική καταπόνηση. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός PAA ως ανεπιθύμητων παραπροϊόντων, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο να διασφαλιστεί ότι η κόλλα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, αλλά και ότι η τελική συσκευασία χρησιμοποιείται μόνο εντός των ορίων της.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής και οι παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα