Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υπερβολική βιταμίνη Α: Τι λέει η EFSA για τερατογένεση, ηπατοτοξικότητα, κατάγματα και οστική πυκνότητα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΥπερβολική βιταμίνη Α: Τι λέει η EFSA για τερατογένεση, ηπατοτοξικότητα, κατάγματα και οστική πυκνότητα
spot_img

Τα ευρήματα των μελετών για τις επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Α. 

Η βιταμίνη Α προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες και η ανεπάρκειά της σύμφωνα με μελέτες, είναι η κύρια αιτία παιδικής τύφλωσης παγκοσμίως και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ωστόσο  η υπερπρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ηπατική βλάβη και μάλιστα στη Νορβηγία τον Μάιο του 2023,  είχαν ανακληθεί ενεργειακά ποτά Prime Energy λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α. Γι αυτό η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, EFSA, προχώρησε σε  επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης βιταμίνης Α, και πριν καταλήξει στην αναπροσαρμογή τους η μη, δημοσίευσε τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών.

Ευρήματα προπαρασκευαστικών εργασιών της EFSA για τις επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Α 

H έκθεση της EFSA περιγράφει τη συλλογή δεδομένων και την αξιολόγηση επιστημονικών στοιχείων σε σχέση με αξιολόγηση των ανώτερων επιπέδων (UL) για τη βιταμίνη Α. Για τερατογένεση, από υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α λίγες μελέτες ανέφεραν πρόσληψη μεταξύ 3.000 και 15,000 μg την ημέρα ενώ εντοπίστηκε σημαντική ανομοιογένεια στα αποτελέσματα. Το διαθέσιμο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων (BoE) δεν καταδεικνύει συνολική τάση αυξημένου κινδύνου τερατογένεσης με έκθεση σε υψηλή προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή ολική βιταμίνη Α (προσχηματισμένη βιταμίνη Α και β-καροτένιο).

Για την ηπατοτοξικότητα, οι μελέτες εξέτασαν δόσεις που κυμαίνονταν από 300 έως 41,250 μg RE/ημέρα βιταμίνης Α. Δεν υπήρξε σαφής συνολική τάση αύξησης του κινδύνου ηπατοτοξικότητας με έκθεση σε υψηλή βιταμίνη Α. Το διαθέσιμο BoE καταδεικνύει έλλειψη επιστημονικών δεδομένων για τη διαπίστωση σχέσης δόσης-απόκρισης.

Για τα κατάγματα των οστών, η μετα-ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε κατάγματα ισχίου σε γυναίκες. Υπήρχαν περιορισμένα/προτεινόμενα στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων με προσχηματισμένη και συνολική πρόσληψη βιταμίνης Α > 1.500 και > 3,000 μg RE/d, αντίστοιχα. Ωστόσο, η διαθέσιμη BoE δεν επαρκεί για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή βιταμίνη Α αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στους ανθρώπους.

Για την οστική πυκνότητα (BMD), υπήρξε σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την πηγή της βιταμίνης Α. Υπήρχαν περιορισμένες ενδείξεις για αυξημένη απώλεια BMD με υψηλότερη πρόσληψη προσχηματισμένης βιταμίνης Α από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής σε ηλικιωμένες γυναίκες (τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο σε μία μελέτη). Ωστόσο, η διαθέσιμη BoE είναι ανεπαρκής για να συμπεράνει ότι η υψηλή βιταμίνη Α επηρεάζει την BMD στους ανθρώπους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα