Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl RO: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία από υψηλά επίπεδα ισταμίνης σε γαύρο κονσέρβας – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl RO: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία από υψηλά επίπεδα ισταμίνης σε γαύρο κονσέρβας - Άμεση ανάκληση
spot_img

Η δηλητηρίαση από την ισταμίνη είναι μια από τις πιο κοινές μορφές δηλητηρίασης που προκαλούνται από την κατανάλωση κυρίως επεξεργασμένων ψαριών.

Η Ρουμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF για υψηλά επίπεδα ισταμίνης σε φιλέτα γαύρου σε ελαιόλαδο, προέλευσης Ιταλίας που πωλούνται από την αλυσίδα σουπερμάρκετ LIdl. Στον κονσερβοποιημένο γαύρο «Nixe φιλέτα γαύρου σε ελαιόλαδο 80g» από την παρτίδα 145/220 και με ημερομηνία λήξης 25.05.2024, εντοπίστηκε ισταμίνη σε ποσότητα 652.2 mg/kg! Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές, σύμφωνα με το RASFF, είναι σοβαρός.

“Για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια των καταναλωτών, η Lidl Romania αντέδρασε χωρίς καθυστέρηση και απομάκρυνε το προϊόν από την πώληση” αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης. Επίσης τονίζεται πως η ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει τυπικά συμπτώματα μέθης, έξαψη του δέρματος, εξανθήματα, γαστρεντερικά συμπτώματα και πονοκεφάλους. Άτομα που έχουν καταναλώσει τον γαύρο και εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Η ισταμίνη είναι μια αζωτούχα ένωση που ανήκει στην ομάδα των «βιογενών αμινών».  Μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία εάν τα επίπεδά της φτάσουν στο κρίσιμο όριο. Τροφές πιθανές να περιέχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης περιλαμβάνουν ψάρια, προϊόντα ψαριών και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (ζυμωμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, και αλκοολούχα ποτά όπως σιέρμα και κρασί).

Η δηλητηρίαση από την ισταμίνη είναι μια από τις πιο κοινές μορφές δηλητηρίασης που προκαλούνται από την κατανάλωση κυρίως επεξεργασμένων ψαριών και χαρακτηρίζεται από ποικιλία συμπτωμάτων παρόμοια με αλλεργικές αντιδράσεις. Όλοι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην ισταμίνη και τα αποτελέσματά της μπορούν να περιγραφούν ως δυσανεξία ή δηλητηρίαση ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Η ποσότητα ισταμίνης στα τρόφιμα, η ατομική ευαισθησία και η δραστηριότητα αποτοξίνωσης στον ανθρώπινο οργανισμό αντιπροσωπεύουν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την τοξικολογική απόκριση στους καταναλωτές. Το μαγείρεμα, η κονσερβοποίηση ή η κατάψυξη δεν μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ισταμίνης επειδή είναι θερμικά σταθερή.

Να σημειωθεί ότι τα Lidl RO ανακάλεσαν σήμερα όλες τις παρτίδες από το προϊόν American Dip KFC λόγω αδήλωτου αλλεργιογόνου. Η σάλτσα περιέχει γλουτένη χωρίς να αναφέρεται στην ετικέτα. Το Lild RO ζήτησε συγνώμη από τους καταναλωτές και τους κάλεσε ένα έχουν αγροάσει το American Dip KFC να το επιστρέψουν για πλήρη επιστροφή χρημάτων, χωρίς να προσκομίσουν την απόδειξη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.

Προσοχή: Ειδοποίηση από την mattilsynet για επικίνδυνο τσάι για έγκυες και όσες θέλουν να κάνουν παιδί

Στην Ελλάδα διαφημίζεται ως χαλαρωτικό και ιδανικό για την αντιμετώπιση του στρες.

Πάτρα: Δρακόντεια μέτρα για ασφάλεια τροφίμων και αισχροκέρδεια στο καρναβάλι

Μπαράζ ελέγχων σε τρόφιμα και ποτά – Απαγορεύτηκαν οι υπαίθριες ψησταριές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα