Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασπαρτάμη: Οι καταναλωτές επιμένουν στην Coke διαίτης – Αυξήθηκε η κατανάλωση!

ΑρχικήΝέαΑσπαρτάμη: Οι καταναλωτές επιμένουν στην Coke διαίτης – Αυξήθηκε η κατανάλωση!
spot_img

Οι καταναλωτές παραμένουν ασυγκίνητοι στην κατάταξη της ασπαρτάμης ως «πιθανώς καρκινογόνα».

Παρά την ένταξη του γλυκαντικού ασπαρτάμη -που χρησιμοποιείται ευρέως σε αναψυκτικά διαίτης- στην λίστα με τα «πιθανώς καρκινογόνα» και παρά και την πρόσφατη έρευνα ότι ευθύνεται για περιπτώσεις γνωστικής έκπτωσης, οι καταναλωτές επιμένουν να επιλέγουν, να αγοράζουν και να καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης! Η «φασαρία» που έγινε και τα μεγάλα πρωτοσέλιδα από το ένα αυτί μπήκαν και από το άλλο βγήκαν, όπως δείχνουν τα στοιχεία…

Δύο μήνες μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ έρευνα της HundredX σε 150.000 ερωτηθέντες έδειξε πως τα συναισθήματα των καταναλωτών δεν έχουν επηρεαστεί για τις μάρκες αναψυκτικών διαίτης από εταιρείες όπως η Coca-Cola, η PepsiCo και η Keurig Dr Pepper.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δείχνουν, ότι η ζήτηση των καταναλωτών για αναψυκτικά διαίτης παραμένει ισχυρή και ότι η γνώμη τους σχετικά με την ασφάλεια αυτών των ποτών ή των συστατικών τους δεν έχει αλλάξει. Τα δεδομένα  υποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές αισθάνονται αδιάφοροι στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε αντίθεση με εικασίες από πρακτορεία ειδήσεων όπως το CNBC που προέβλεψαν ότι η έκθεση του ΠΟΥ θα μπορούσε να βλάψει τις πωλήσεις αναψυκτικών διαίτης ή να οδηγήσει τις εταιρείες να βρουν μια εναλλακτική λύση για την ασπαρτάμη. 

Βασικά στοιχεία της μελέτης της HundredX:

  • Από τον Μάιο, η Πρόθεση Κατανάλωσης για κορυφαίες επωνυμίες αναψυκτικών διαίτης όπως η Diet Coke, η Diet Pepsi και η Diet Dr. Pepper αυξήθηκε κατά 2% ξεπερνώντας τα κανονικά αναψυκτικά, τα οποία σημείωσαν άνοδο 1%
  • Παρά την έκθεση του ΠΟΥ και την τεράστια κάλυψη του από τα μέσα ενημέρωσης, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στα συναισθήματα των καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή ή τα συστατικά των αναψυκτικών διαίτης. Στην πραγματικότητα, η αντίληψη έναντι αυτών των παραγόντων παρέμεινε σταθερή ή καλύτερη τους τελευταίους τρεις μήνες τόσο για τα διαιτητικά όσο και για τα κανονικά αναψυκτικά.
  • Τα πρόσφατα σχόλια πελατών είναι ανάμικτα για την ασπαρτάμη. Τους τελευταίους μήνες, πολλοί άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ασπαρτάμη, αλλά μερικοί είπαν ότι δεν θέλουν οι εταιρείες να βρουν ένα νέο συστατικό και λένε ότι η κατανάλωση είναι επιλογή τους.

Η Pepsi είχε αμέσως δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ασπαρτάμη στα αναψυκτικά διαίτης της εταιρείας, ενώ η Coca Cola είχε προβλέψει ότι οι συνέπειες στη ζήτηση και στις πωλήσεις μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ θα είναι βραχυπρόθεσμες.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ FDA είχε διαφωνήσει με την απόφαση του ΠΟΥ αναφέροντας σε ανακοίνωση: «Η ασπαρτάμη που επισημαίνεται από το IARC ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» δεν σημαίνει ότι η ασπαρτάμη συνδέεται πράγματι με τον καρκίνο. Οι επιστήμονες του FDA εξέτασαν τις επιστημονικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση της IARC το 2021, όταν διατέθηκαν για πρώτη φορά και εντόπισαν σημαντικές ελλείψεις στις μελέτες στις οποίες βασίστηκε η IARC. Σημειώνουμε ότι η JECFA δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια της ασπαρτάμης υπό τα τρέχοντα επίπεδα χρήσης και δεν άλλαξε την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) ».

Ωστόσο σε άλλη ανακοίνωση ο FDA διευκρινίζει πως άτομα με δυσκολία στο μεταβολισμό της φαινυλαλανίνης λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU) θα πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την ασπαρτάμη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα