Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αβοκάντο: Πρόγραμμα προώθησης στην Κρήτη

ΑρχικήΝέαΑβοκάντο: Πρόγραμμα προώθησης στην Κρήτη
spot_img

Αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του αβοκάντο και η ανάδειξη του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η προώθηση της καλλιέργειας αβοκάντο στην Κρήτη αποτελεί το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης για την πράξη που αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Δράσεις Έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του αβοκάντο στην Κρήτη».

Η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, και της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, με προϊσταμένη Αρχή τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σκοπός ερευνητικού έργου είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του αβοκάντο, η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων παραγωγών και η ανάδειξη του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς η καλλιέργεια αβοκάντο θεωρείται μια ανερχόμενη και αποδοτική καλλιέργεια στην Κρήτη και, παρά το έντονο ενδιαφέρον από παραγωγούς αλλά και τοπικούς φορείς, οι πληροφορίες που υπάρχουν για την καλλιέργεια αλλά και για το τελικό προϊόν είναι περιορισμένες.

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της καλλιέργειας αβοκάντο στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, η υποστήριξη των παραγωγών, η προστασία της ποιότητας και η προώθηση ποιοτικά αναβαθμισμένου προϊόντος.

Ειδικότερα, στόχος του έργου είναι η εγκατάσταση της μοναδικής Ελληνικής προβασικής φυτείας αβοκάντο για παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προς διάθεση σε φυτωριακές επιχειρήσεις, με τελικούς αποδέκτες τους παραγωγούς.

Επίσης, για πρώτη φορά η καλλιέργεια αβοκάντο θα αποκτήσει ημερομηνίες αναμενόμενης συγκομιδής, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος.

Παράλληλα, το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του μετασυλλεκτικού χρόνου αποθήκευσης, καθώς ο σχετικά μικρός μετασυλλεκτικός χρόνος αποθήκευσης του αβοκάντο είναι το κύριο πρόβλημα στις εξαγωγές αλλά και στην εγχώρια διάθεση των αβοκάντο. Θα συγκεντρωθούν δεδομένα για κάθε τεχνολογία αποθήκευσης και θα γίνει επεξεργασία και στατιστική αποτίμηση των αποτελεσμάτων με στόχο την αξιολόγηση αυτών για την ανάδειξη της βέλτιστης τεχνολογίας αποθήκευσης για κάθε τύπο αβοκάντο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:

• Σύγχρονη μελέτη χημικών χαρακτηριστικών των κρητικών αβοκάντο.

• Χρήση τριών νέων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της μετασυλλεκτικής αποθήκευσης των αβοκάντο χωρίς την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

• Δημιουργία πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

• Προσδιορισμός των επίσημων ημερομηνιών συγκομιδής για τις κύριες εμπορικές ποικιλίες αβοκάντο στην Κρήτη.

Εκπαίδευση και κατάρτιση παραγωγών και γεωπόνων στο αντικείμενο του αβοκάντο και τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές.

• Δημιουργία ιστοσελίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού μέσω των οποίων θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπορία των καρπών.

Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και τα αποτελέσματά του θα είναι ελεύθερα μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, ιστοσελίδων και έντυπου ενημερωτικού υλικού σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η επίσημη παρουσίαση του έργου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα πραγματοποιηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο Αγιάς Χανίων, το χρονικό διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο