Από τα μανιτάρια πέθαναν 3 ηλικιωμένοι άνθρωποι σε πόλη της Αυστραλίας, ενώ ένας παραμένει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά τον θάνατο 3 ηλικιωμένων ανθρώπων από ύποπτη δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Αυστραλία στις 30 Ιουλίου σε μια πόλη στην πολιτεία της Βικτώρια.
Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 66 και 70 ετών, πέθαναν στο νοσοκομείο στις 4 Αυγούστου, ενώ το τρίτο θύμα, ένας άνδρας 70 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο στις 5 Αυγούστου.
Επί του παρόντος, ένας 68χρονος παραμένει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα έρευνας σε ένα σπίτι στην πόλη Λεονγκάθα, ενώ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας.
H αστυνομία συγκεντρώνει τις έρευνές της γύρω από την Αυστραλή Έριν Πάτερσον, 48 ετών, την οποία θεωρούν ύποπτη για το ότι σκότωσε σκόπιμα τα 3 άτομα, τα οποία μάλιστα ήταν και μέλη της οικογένειάς της.
Μιας και οι δηλητηριάσεις από μανιτάρια ποικίλουν στην περιοχή, τον φετινό Απρίλιο το Υπουργείο Υγείας της Βικτώριας προειδοποίησε ότι η κατανάλωση μόνο ενός μανιταριού θα μπορούσε να σκοτώσει έναν ενήλικα.
Τα δηλητηριώδη μανιτάρια εμφανίζονται στη Βικτώρια το φθινόπωρο, καθώς ο καιρός γίνεται πιο υγρός και πιο δροσερός και ορισμένα από αυτά είναι θανατηφόρα. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η δηλητηριώδης ουσία τους δεν αφαιρείται ούτε με το μαγείρεμα ούτε με το ξεφλούδισμα ή το πλύσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός φορέας για την ασφάλεια τροφίμων, ANSES, είχε προειδοποιήσει και για έναν ακόμα λόγο που οι τροφικές δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια είναι επικίνδυνες και συνιστά το μπέρδεμα ενός είδους που θεωρείται βρώσιμο με ένα δηλητηριώδες. Ως εκ τούτου προτείνει στους ανθρώπους να συλλέγουν μόνο μανιτάρια που γνωρίζουν, καθώς ορισμένα εξαιρετικά τοξικά μοιάζουν πολύ με τα βρώσιμα είδη.
Οι δηλητηριώδεις τύποι μπορούν επίσης να αναπτυχθούν όπου είχαν μαζευτεί εδώδιμες ποικιλίες στο παρελθόν. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, οι καταναλωτές καλούνται να συμβουλευτούν έναν ειδικό πριν την κατανάλωση. Είναι εξίσου σημαντικό να διαλέγονται μόνο είδη σε καλή κατάσταση και να μην μαζεύονται μανιτάρια από πιθανώς μολυσμένους χώρους, όπως στις άκρες των δρόμων και στις χωματερές.
Για την αποθήκευση, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 4 βαθμοί Κελσίου το πολύ, αποφεύγοντας κάθε επαφή με άλλα τρόφιμα. Συνιστάται η κατανάλωση εντός δύο ημερών από τη συλλογή. Τα μανιτάρια πρέπει να έχουν ψηθεί σωστά – 20 έως 30 λεπτά σε ένα τηγάνι ή 15 λεπτά σε βραστό νερό – και μην τρώγονται πολλά μονομιάς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα μικρά παιδιά να τρώνε άγρια μανιτάρια, ούτε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.