Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύξηση 5% στην παραγωγή παγωτού στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑύξηση 5% στην παραγωγή παγωτού στην Ευρώπη
spot_img

Η Γαλλία αναδείχτηκε η κορυφαία εξαγωγική χώρα παγωτού σε κράτη εκτός ΕΕ, εξάγοντας 53 εκατομμύρια κιλά το 2022.

Το 2022, η ΕΕ παρήγαγε 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού το 2022, παράγοντας 620 εκατομμύρια λίτρα παγωτού, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (591 εκατομμύρια λίτρα) και την Ιταλία (571 εκατομμύρια λίτρα). 

Εκτός από τον μεγαλύτερο παραγωγό παγωτού το 2022, η Γερμανία παρήγαγε κατά μέσο όρο το φθηνότερο παγωτό με 1,5 ευρώ το λίτρο. Η Γαλλία ανέφερε μέση τιμή 1,9 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ η Ιταλία ανέφερε μέση τιμή 2,3 ευρώ ανά λίτρο παγωτού.

Το πιο ακριβό παγωτό παρήχθη στην Αυστρία, με μέση τιμή 7,0 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ακολουθούμενη από τη Δανία (4,4 ευρώ ανά λίτρο) και τη Φινλανδία (2,8 ευρώ το λίτρο).

Από τη Γαλλία το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ

Το 2022, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 250 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ. 

Η Γαλλία, συγκεκριμένα, εξήγαγε 53 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 21% των εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ. Αυτό την έκανε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγωτού από όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακολουθούσαν η Ολλανδία (42 εκατομμύρια κιλά παγωτού, 17% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ), η Ιταλία (31 εκατομμύρια κιλά, 13%), η Γερμανία (28 εκατομμύρια κιλά, 11%) και το Βέλγιο (23 εκατομμύρια κιλά, 9%).

Οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 61 εκατ. κιλά, αξίας 203 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα των εισαγωγών παγωτού  εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 14% το 2022, σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 2%.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο