Οι αρχές προβλέπουν αύξηση των ασθενειών από σαλμονέλα.
Άλλα 26 άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων των ωμών λαχανικών στη Νορβηγία σε 49 ενώ στη Σουηδία έχουν αναφερθεί 92 κρούσματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου είναι διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και πιθανώς πυρετός.
Αιτία είναι τα λαχανικά φύτρες μηδικής, ένα ανθοφόρο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και χρησιμοποιείται σε φρέσκες σαλάτες. Τα μολυσμένα άτομα ήταν άρρωστα από τα μέσα Οκτωβρίου. Είναι ηλικίας 7-87 ετών, η διάμεση ηλικία είναι τα 46 και οι 35 από αυτές είναι γυναίκες. 24 από τους μολυσμένους έχουν νοσηλευτεί. Από τα 49 μολυσμένα άτομα, τα 42 αρρώστησαν με Salmonella Newport και 7 έχουν μολυνθεί από Salmonella Typhimurium. Ωστόσο οι αρχές της Νορβηγίας λένε ότι ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων θα αυξηθεί καθώς χρειάζεται χρόνος από τη δειγματοληψία όσων έχουν νοσήσει μέχρι να δοθεί η τελική απάντηση στις εργαστηριακές αναλύσεις. Είναι επομένως πιθανό να ανακαλυφθούν περισσότερα μολυσμένα άτομα που ανήκουν στην επιδημία και τις επόμενες εβδομάδες.
- Δείτε επίσης: Επιδημία νοροϊού μετά το Σαββατιάτικο δείπνο σε εστιατόριο – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη
- Δείτε επίσης: Η Μαφία της Ιταλοποίησης Κινεζικής ντομάτας ξαναχτυπά – Θα γέμιζαν την Ευρώπη και με σπόρους λαχανικών από την Κίνα
Το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανίχνευσε τη Salmonella Newport σε φύτρα και στο περιβάλλον παραγωγής στον παραγωγό φύτρων. Τα κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από φύτρα μηδικής δεν είναι άγνωστα. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι μπορεί περιστασιακά να μολυνθούν με σαλμονέλα. Τα λάχανα καλλιεργούνται σε υγρασία και ζέστη, και έτσι τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Κατά κανόνα, οι σπόροι δεν περιέχουν τέτοια βακτήρια, αλλά όταν περιέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στους καταναλωτές. Αν και τα φύτρα μηδικής περιέχουν πολλές υγιεινές ουσίες, είναι επίσης ένα επικίνδυνο προϊόν. Δεδομένου ότι τα λάχανα χρησιμοποιούνται συχνά σε μικρές ποσότητες σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε άλλα τρόφιμα, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλές μερίδες ακόμη και από μια μικρή ποσότητα φύτρων, λέει ο ανώτερος ερευνητής Taran Skjerdal στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.
- Δείτε ακόμη: Διάρροια: Πώς θα τη σταματήσετε χωρίς Imodium
- Δείτε ακόμη: Συσκευασμένα χριστουγεννιάτικα κέικ – Η ετικέτα δείχνει την ποιότητα
Στη Νορβηγία ανακλήθηκαν τα λαχανικά Gartner Alfalfa 100 gr., Gartner Spicy 50 gr., Norske Spirer Alfalfa 100 gr., Norske Spirer Skjærgård 75 gr. και Norwegian Sprouts Spicy 75 γρ. Την ίδια ώρα στην Ισπανία ανακλήθηκαν τα ίδια λαχανικά και σύμφωνα με την AESAN πρόκειται για τα φύτρα alfalfa, μάρκας Tugas ισπανικής παραγωγής, λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα.
- Δείτε επίσης: Γιατρός υποστηρίζει ότι αυτές οι πέντε χριστουγεννιάτικες τροφές «καταστέλλουν την όρεξη και ενισχύουν την απώλεια βάρους»
- Δείτε ακόμη: Πιτυρίδα: Ένα συστατικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας μπορεί να την εξαφανίσει για πάντα”
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.