Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξήθηκε ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων από την ωμή σαλάτα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυξήθηκε ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων από την ωμή σαλάτα
spot_img

Οι αρχές προβλέπουν αύξηση των ασθενειών από σαλμονέλα.

Άλλα 26 άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων των ωμών λαχανικών στη Νορβηγία σε 49 ενώ στη Σουηδία έχουν αναφερθεί 92 κρούσματα. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου είναι διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και πιθανώς πυρετός.

- Advertisement -

Αιτία είναι τα λαχανικά φύτρες μηδικής, ένα ανθοφόρο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και χρησιμοποιείται σε φρέσκες σαλάτες. Τα μολυσμένα άτομα ήταν άρρωστα από τα μέσα Οκτωβρίου. Είναι ηλικίας 7-87 ετών, η διάμεση ηλικία είναι τα 46 και οι 35 από αυτές είναι γυναίκες. 24 από τους μολυσμένους έχουν νοσηλευτεί. Από τα 49 μολυσμένα άτομα, τα 42 αρρώστησαν με Salmonella Newport και 7 έχουν μολυνθεί από  Salmonella Typhimurium. Ωστόσο οι αρχές της Νορβηγίας λένε ότι ο αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων θα αυξηθεί καθώς χρειάζεται χρόνος από τη δειγματοληψία όσων έχουν νοσήσει μέχρι να δοθεί η τελική απάντηση στις εργαστηριακές αναλύσεις. Είναι επομένως πιθανό να ανακαλυφθούν περισσότερα μολυσμένα άτομα που ανήκουν στην επιδημία και τις επόμενες εβδομάδες.

Το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανίχνευσε τη Salmonella Newport σε φύτρα και στο περιβάλλον παραγωγής στον παραγωγό φύτρων. Τα κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από φύτρα μηδικής δεν είναι άγνωστα. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι μπορεί περιστασιακά να μολυνθούν με σαλμονέλα. Τα λάχανα καλλιεργούνται σε υγρασία και ζέστη, και έτσι τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Κατά κανόνα, οι σπόροι δεν περιέχουν τέτοια βακτήρια, αλλά όταν περιέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στους καταναλωτές. Αν και τα φύτρα μηδικής περιέχουν πολλές υγιεινές ουσίες, είναι επίσης ένα επικίνδυνο προϊόν. Δεδομένου ότι τα λάχανα χρησιμοποιούνται συχνά σε μικρές ποσότητες σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε άλλα τρόφιμα, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλές μερίδες ακόμη και από μια μικρή ποσότητα φύτρων, λέει ο ανώτερος ερευνητής Taran Skjerdal στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.

Στη Νορβηγία ανακλήθηκαν τα λαχανικά Gartner Alfalfa 100 gr., Gartner Spicy 50 gr., Norske Spirer Alfalfa 100 gr., Norske Spirer Skjærgård 75 gr. και Norwegian Sprouts Spicy 75 γρ. Την ίδια ώρα στην Ισπανία ανακλήθηκαν τα ίδια λαχανικά και σύμφωνα με την AESAN πρόκειται για τα φύτρα alfalfa, μάρκας Tugas ισπανικής παραγωγής, λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα