Το CDC, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, συλλέγουν δεδομένα για να διερευνήσουν ένα ξέσπασμα λοιμώξεων Salmonella Senftenberg σε αρκετές πολιτείες.
Τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φυστικοβούτυρο μάρκας Jif μπορεί να έχει επιμολυνθεί με Salmonella Senftenberg και πιστεύεται πως είναι η πηγή τροφίμου της εστίας.
Η J.M. Smucker Co. στις 20 Μαΐου ανακάλεσε 49 κωδικούς προϊόντων του φυστικοβούτυρου Jif® που πωλούνται στις ΗΠΑ λόγω της εξέλιξης αυτής.
Επιδημιολογικά δεδομένα
Μέχρι τις 21 Μαΐου 2022, έχουν αναφερθεί συνολικά 14 άτομα που έχουν προσβληθεί από το στέλεχος της επιδημίας Salmonella Senftenberg από 12 πολιτείες – Αρκάνσας (1), Γεωργία (2), Ιλινόις (1), Μασαχουσέτη (1), Μιζούρι (1), Οχάιο (1), Βόρεια Καρολίνα (1), Νέα Υόρκη (1), Νότια Καρολίνα (1), Τέξας (2), Τέξας (1) και Ουάσινγκτον (1). Οι ασθένειες ξεκίνησαν σε ημερομηνίες που κυμαίνονται από τις 17 Φεβρουαρίου 2022 έως την 1η Μαΐου 2022.
Οι άρρωστοι κυμαίνονται σε ηλικία <1-85 ετών, με διάμεση ηλικία τα 56 έτη και το 71% είναι γυναίκες. Από τα 6 άτομα με διαθέσιμες πληροφορίες, τα 2 έχουν νοσηλευτεί. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Ο πραγματικός αριθμός των ασθενών σε μια επιδημία είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος από τον αριθμό που αναφέρθηκε και η επιδημία μπορεί να μην περιορίζεται στις πολιτείες με γνωστές ασθένειες. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς ιατρική φροντίδα και δεν εξετάζονται για Salmonella. Επιπλέον, οι πρόσφατες ασθένειες μπορεί να μην έχουν ακόμη αναφερθεί, καθώς συνήθως χρειάζονται 2 έως 4 εβδομάδες για να προσδιοριστεί εάν ένα άρρωστο άτομο είναι μέρος μιας επιδημίας.
Εργαστηριακά δεδομένα
Οι ερευνητές δημόσιας υγείας χρησιμοποιούν το σύστημα PulseNet για να εντοπίσουν τις ασθένειες που μπορεί να αποτελούν μέρος αυτής της επιδημίας. Το CDC PulseNet διαχειρίζεται μια εθνική βάση δεδομένων αποτυπωμάτων DNA βακτηρίων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες. Η λήψη αυτών πραγματοποιείται σε βακτήρια χρησιμοποιώντας αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS). Το WGS έδειξε ότι τα βακτήρια από δείγματα ασθενών είναι στενά συνδεδεμένα γενετικά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι σε αυτή την εστία αρρώστησαν από το ίδιο φαγητό.
Η ανάλυση WGS δείχνει ότι δείγματα από άρρωστους ανθρώπους σε αυτή την έρευνα συνδέονται στενά γενετικά με ένα δείγμα που συλλέχθηκε το 2010 από το περιβάλλον στις εγκαταστάσεις της J.M. Smucker Company στο Lexington, KY, όπου παράγεται κάποιο φυστικοβούτυρο μάρκας Jif.
Η σχετική ανάλυση WGS βακτηρίων από δείγματα 14 ατόμων δεν προέβλεψε αντοχή σε αντιβιοτικά. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά από το εθνικό εργαστήριο παρακολούθησης της μικροβιακής αντοχής (NARMS) του CDC.