Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ferrero: Σε τι μπελάδες μπορεί να μας μπλέξει η… Salmonella

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμFerrero: Σε τι μπελάδες μπορεί να μας μπλέξει η... Salmonella
spot_img

Λάθη στην τελική αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στην εταιρεία και τεράστιο οικονομικό κόστος.

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σύμφωνα με το cibum.gr, μετά τα εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder, το εργοστάσιο έκλεισε με εντολή των αρχών αλλά η Ferrrero δεν έχασε χρόνο. Δεκάδες συνεργεία με περισσότερους από 1000 εργάτες δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα σε δύο βάρδιες για να καθαρίσουν σχολαστικά ολόκληρη τη μονάδα παραγωγής. Μάλιστα εκτός από τους εργαζομένους της η Ferrero επιστράτευσε επιπλέον 200 άτομα για να επιταχύνει τις διαδικασίες καθαρισμού του εργοστασίου.

Όλες οι γραμμές παραγωγής αποσυναρμολογούνται, καθαρίζονται και συναρμολογούνται ξανά. Συνολικά, εμπλέκονται έως και 10.000 ανταλλακτικά, δήλωσε η εταιρεία στην εφημερίδα Le Soir. Επιπλέον, θα αντικατασταθούν δεξαμενές πρώτων υλών και σωληνώσεις έως 300 μέτρα. Αυτές οι εργασίες αντικατάστασης θα κοστίσουν στη Ferrero 500.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει δώσει ή βρει την απάντηση για την αιτία των κρουσμάτων σαλμονέλωσης, ούτε καν η Afsca, η έρευνα της οποίας είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ferrero στο Βέλγιο Laurence Evrard, ξεκίνησε βαθύς καθαρισμός των γραμμών παραγωγής, οι οποίες θα αποσυναρμολογηθούν και θα συναρμολογηθούν εκ νέου, ενώ παράλληλα θα αντικατασταθεί ολόκληρο το κύκλωμα βουτύρου γαλακτοκομικών προϊόντων, από τις δεξαμενές πρώτων υλών έως τις γραμμές παραγωγής. Οι σωλήνες αυτοί έχουν συνολικό μήκος 300 μέτρα. “Αυτή η εργασία αντικατάστασης θα μας κοστίσει 500.000 ευρώ αλλά το συνολικό κόστος της ανακαίνισης του συστήματος δεν είναι ακόμη γνωστό αυτή τη στιγμή” είπε ο Laurence Evrard.

Ηθικό δίδαγμα: οι ομάδες HACCP θα πρέπει να είναι «ετοιμόπολεμες» σε συνεχή βάση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα για κάθε ενδεχόμενο επιμόλυνσης. Λάθη στην τελική αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στην εταιρεία και τεράστιο οικονομικό κόστος.

Για την Ferrero, το κόστος δεν είναι μόνο τα 500.000 ευρώ όπως αναφέρεται πιο πάνω! Θα υπάρξει και ένα τεράστιο κόστος για την εταιρεία ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Και αυτό το κόστος (σε διαφήμιση κλπ) είναι πολλαπλάσιο των 500.000 ευρώ.

Κάθε τέτοιο πρόβλημα κοστίζει μέρος του τζίρου στην εταιρεία και για να επανέλθει ο τζίρος στα προ της κρίσης επίπεδα παίρνει χρήμα και χρόνο. Ας μην ξεχνάμε την υπόθεση μούχλας σε γιαούρτια πριν από μερικά χρόνια σε μια ελληνική εταιρεία, το πρόβλημα εκείνο της είχε κοστίσει περίπου το 10% του τζίρου της…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα