Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
28.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χ. Αγγελούδης (TÜV AUSTRIA): “Για όλα φταίει ο κακός ανταγωνισμός!”

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧ. Αγγελούδης (TÜV AUSTRIA): "Για όλα φταίει ο κακός ανταγωνισμός!"
spot_img

Τι σχέση έχει το μπάσκετ με την πιστοποίηση;…. Καμία για τους περισσότερους αλλά για τον Χαράλαμπο Αγγελούδη Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της TÜV AUSTRIA Hellas, ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα στο cibum, ήταν το εισιτήριο του για να μπει στον κλάδο τον οποίο “λάτρεψε” με πάθος.

Της Ελένης Τσαγκά

Χαίρω πολύ…   Σίγουρα παίζετε μπάσκετ…»

Ναι… Καλωσήλθατε στα νέα μας γραφεία …»

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ανταλλάξαμε με τον Χαράλαμπο Αγγελούδη Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της TÜV AUSTRIA Hellas και Τεχνικό Διευθυντή Πιστοποίησης του TÜV AUSTRIA Group, ενός από τους κορυφαίους Οργανισμούς Πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων, τον οποίο συνάντησα στα γραφεία του φορέα στην Αγία Παρασκευή. Και πραγματικά δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο. Ο νέος μεταμοντέρνος χώρος του φορέα πιστοποίησης ή το ύψος του κ. Αγγελούδη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί του όμως, εντυπωσιάστηκα περισσότερο με κάτι πιο δυνατό. Με το πάθος για τη δουλειά του.

Η εκτίμησή μου ήταν σωστή σχετικά με το μπάσκετ,  γιατί το ύψος του αλλά και το ταλέντο του στο άθλημα, ήταν το εισιτήριο να προσπεράσει το εμπόδιο της οικονομικής δυσχέρειας της οικογένειάς του και να καταφέρει να σπουδάσει στο Τμήμα Χημικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Χ. Αγγελούδης μιλάει για τις επιτυχίες της TÜV AUSTRIA Hellas και “πλημμυρίζει” από υπερηφάνεια…

 Ο Χαράλαμπος Αγγελούδης παντρεμένος με την Ελένη Κεχαγιά Χημικό Mηχανικό, με την οποία “μαλώνουν” για το ποιος είναι… καλύτερος και πατέρας τριών παιδιών, δεν έκρυψε την χαρά του για τη συνάντησή μας. Όχι γιατί θα έδινε συνέντευξη στο cibum, αλλά γιατί όπως μου είπε του έδωσα την ευκαιρία να κάνει ταξίδι στο χρόνο, να θυμηθεί τα παλιά, να αναπολήσει τη αρχή της καριέρας του, να συγκινηθεί με τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας, να ευχαριστήσει όσους τον βοήθησαν και να ‘φουσκώσει’ από υπερηφάνεια για την πορεία της TÜV AUSTRIA Hellas όσα χρόνια ανήκει στα ηγετικά στελέχη.

Το πολιτισμικό σοκ

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA Hellas, παιδί μεταναστών στη Γερμανία, με καταγωγή από τη Ξάνθη, που ήθελε να γίνει πιλότος αλλά κόπηκε από την Επιτροπή της Σχολής Ικάρων λόγω… ύψους, επέστρεψε στην Ελλάδα 10 ετών και υπέστη «πολιτισμικό σοκ», από τις τεράστιες διαφορές σε όσα μπορούσε σε εκείνη την τρυφερή ηλικία να αντιληφθεί: στην εκπαιδευτική υποδομή. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο γερμανικό σχολείο είχε γυμναστήριο, ωδείο, γήπεδο, ακόμα και ο έλεγχος ήταν δεμένος σαν βιβλίο και η αξιολόγηση ήταν σε ολόκληρα κείμενα…. Και όταν ήρθε στην Ελλάδα, στα Νέα Λιόσια, φορούσαν ακόμη ποδιές και «το σχολείο ας μην σας πω πως ήταν» λέει γελώντας ο κ. Αγγελούδης, γι αυτό και ζητούσε συνέχεια από τους γονείς του να επιστρέψουν. Κάτι που -ευτυχώς για τον κλάδο της ασφάλειας τροφίμων στην Ελλάδα- τελικά δεν έγινε.  Οι νέες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, δεν τον εμπόδισαν να έχει άριστη απόδοση στο σχολείο και να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το μπάσκετ αρχικά στην ομάδα του Περιστερίου. Η οικογένειά του δεν μπορούσε όμως να τον καλύψει οικονομικά, όταν στις Πανελλήνιες πέρασε στο Χημικό Κρήτης, κάτι που θα τον ανάγκαζε να ξαναδώσει Πανελλήνιες. Τότε τον βρήκε ο προπονητής του ΟΦΗ. Η Κρητική ομάδα πλήρωνε διαμονή, διατροφή και έξοδα του πολλά υποσχόμενου αθλητή-φοιτητή και έτσι κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χημικό.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA Hellas με την οικογένειά του

Η «γοητεία» της Πιστοποίησης

Πως έγινε η εξειδίκευση από το Χημικό στην Ασφάλεια τροφίμων; Κλειδί στην απόφασή του ήταν ο Γιάννης Μπάστας Χημικός και στέλεχος τότε στην Unilever Hellas ο οποίος τον παρότρυνε να κάνει μεταπτυχιακό στην ασφάλεια Τροφίμων. Όπερ και εγένετο στο University of Reading στη Βρετανία.

«Δεν υπήρχε κανένα ερέθισμα οικογενειακό ή από τον περίγυρο για να γίνω αυτό που έγινα» λέει ο Χ. Αγγελούδης. «Δεν θα πω ότι δεν ήταν τυχαίο όμως, αλλά δεν έγινε και βάση σχεδίου».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TÜV AUSTRIA Hellas, δούλεψε αρχικά στη Unilever, μετά για λίγο στον τομέα της συμβουλευτικής και μετά η αείμνηστη Ράνια Σβάρνα του άνοιξε την πόρτα της TÜV HELLAS (TÜV NORD), όπου πριν κλείσει χρόνος έγινε αναπληρωτής διευθυντής πιστοποίησης έναν τομέα που «λάτρεψε» όμως, όταν πήρε μεταγραφή στην TÜV AUSTRIA.

«Πέρασα από τη συμβουλευτική αλλά προτιμώ την πιστοποίηση. Έχει κανόνες, είναι ένας τομέας ελεγχόμενος, ενώ η συμβουλευτική είναι κάτι λιγότερο «πλαισιωμένο». Στην ιδιοσυγκρασία μου ταιριάζει η πιστοποίηση. Γιατί η πιστοποίηση κρύβει μία γοητεία. Η δουλειά που επέλεξα βοηθάει στην λειτουργία της αγοράς και των εταιριών. Και ποτέ, ούτε μία στιγμή ακόμα και στα πιο δύσκολα, δεν έχω μετανιώσει για τον δρόμο που ακολούθησα» λέει ο Χαράλαμπος Αγγελούδης που ταυτόχρονα δεν διστάζει να κατακεραυνώσει τα κακώς κείμενα της πιστοποίησης στην Ελλάδα.

Ο ανταγωνισμός των Φορέων Πιστοποίησης

«Το πρόβλημα της πιστοποίησης και η λύση του είμαστε εμείς οι ίδιοι που ασχολούμαστε με αυτήν. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο “κακός” ανταγωνισμός, κάτι που συμπαρασύρει και την ποιότητα. Η συμπίεση των τιμών νομοτελειακά έχει επίπτωση και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Γενικά στον τομέα της πιστοποίησης όλοι θα πρέπει να βελτιωθούμε και ίσως να αλλάξουμε νοοτροπία: Φορείς, Εταιρείες και Διαπίστευση».

Το καλό βέβαια είναι, σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, πως η ασφάλεια τροφίμων έχει βελτιωθεί πολύ στην Ελλάδα.

«Στη δεκαετία του ‘90 το επίπεδο της ασφάλειας τροφίμων ήταν στο “0” λέει. Την εποχή εκείνη φανταστείτε, πχ. πως το συστηματικό πρόγραμμα μυοκτονιών το θεωρούσαν περιττό έξοδο. Ή οι νιπτήρες για να πλένουν τα χέρια τους, οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων αποτελούσε μέγιστη καινοτομία. Τότε προσπαθούσανε να αποδείξουμε το αυτονόητο. Δεν υπήρχε κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων. Τώρα κάτι γίνεται σιγά σιγά. Αν μη τι άλλο, σήμερα, τα θεμελιώδη καλύπτονται ή στο budget κάθε εταιρείας περιλαμβάνονται για παράδειγμα δειγματοληψίες και μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις των προϊόντων. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως μοχλός πίεσης είναι τόσο η αγορά και οι απαιτήσεις των καταναλωτών, όσο και η υποχρεωτικότητα της πιστοποίησης για εξαγωγές αλλά και οι κανόνες της ΕΕ η οποία πιέζει πολύ. Επίσης θεωρώ πως η εξέλιξη της επικοινωνίας, της διασύνδεσης και τα social media έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη δουλειά μας. Τώρα καμία εταιρεία δεν θέλει να την… “κρεμάσουν στα μανταλάκια”. Τότε κανείς δεν ήξερε και δεν μάθαινε τίποτα».

Υπερηφάνεια για τα μεγάλα επιτεύγματα

O κ. Αγγελούδης, αλλάζει ύφος και στάση όταν αρχίζει να μιλάει για την TÜV AUSTRIA Hellas. Η υπερηφάνεια του για τον φορέα, στο οποίο πλέον αποτελεί ηγετικό στέλεχος, φαίνεται όχι μόνο σε όσα μου είπε, αλλά και από την “γλώσσα του σώματος”… το κορμί ορθώνεται, η κίνηση των χεριών γίνεται πιο έντονη για να τονίσει –υποσυνείδητα- τα λεγόμενα του, είναι πιο χαμογελαστός και τα λόγια του τώρα κρύβουν ένα εντυπωσιακό πάθος. Αναφέρεται στο επαγγελματικό κλίμα μέσα στην εταιρεία, και στον υγιή εσωτερικό ανταγωνισμό, η ποιότητα του οποίου συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία του φορέα, στους 210 μόνιμους εργαζόμενους και στα γραφεία όχι μόνο σε Αθήνα Και Θεσσαλονίκη αλλά και σε Κρήτη και Μυτιλήνη. Στα καινούργια κεντρικά γραφεία που ανέβασαν ακόμα περισσότερο το ηθικό των συνεργατών του, στα συνεχώς ανοδικά οικονομικά αποτελέσματα και στους νέους επιστήμονες της εταιρείας τους οποίους χαρακτηρίζει ανερχόμενα ταλέντα και “φοβερά μυαλά”. Όταν όμως αναφέρεται στις καινοτόμες υπηρεσίες της TÜV AUSTRIA Hellas, τα μάτια του κυριολεκτικά λάμπουν.

«Έχουμε νέα σχήματα πιστοποίησης που ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς» λέει ο Χαράλαμπος Αγγελούδης και συνεχίζει: « Για παράδειγμα οι σακούλες σε όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας έχουν το σήμα της TÜV AUSTRIA Hellas για τη διασφάλιση της ανακύκλωσης του πλαστικού βλ. Ok Compost. Και κυριολεκτικά τα “έσπασε” η πρωτοπόρα υπηρεσία μας Covid Shield το πιστοποιημένο πρωτόκολλο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, που παρουσιάσαμε πολύ νωρίς, στο πρώτο Lock down. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα με γνώμονα την ανάγκη της αγοράς και της κοινωνίας και δικαιωθήκαμε, αν και κάποιοι μας πολέμησαν»

Η επόμενη ημέρα της πιστοποίησης

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει από δω και πέρα ο κλάδος είναι πολύ συγκεκριμένα για τον κ. Αγγελούδη. Μέχρι τώρα ο καταναλωτής δεν γνώριζε τι κρύβεται πίσω από τα τρόφιμα που καταναλώνει. Δεν είχε ιδέα για όλο αυτό το τεράστιο “μελίσσι” που εργάζεται με επιμονή και αυταπάρνηση, νυχθημερόν για να κυκλοφορούν μόνο ασφαλή τρόφιμα. «Ο καταναλωτής δεν γνώριζε ούτε εδώ ούτε στο εξωτερικό. Έρχεται όμως ο καιρός που ο καταναλωτής θα το ψάχνει και θα το απαιτεί. Η απαίτηση της πιστοποίησης διεισδύει στον καταναλωτή. Αυτή είναι η επόμενη ημέρα στον κλάδο μας. Και το μέλλον είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς, όπως ήταν το Covid Shield. Από δω και πέρα θα πετύχουν όσοι ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών και τις τάσεις της κοινωνίας. Σήμερα για παράδειγμα υπάρχει στροφή στη βιωσιμότητα. Και όχι μόνο πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά και να είμαστε πρωτοπόροι με νέα προγράμματα και υπηρεσίες».

Ο Χαράλαμπος Αγγελούδης είναι ένας παθιασμένος επαγγελματίας. Ένας από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες επιστήμονες Ασφάλειας Τροφίμων που τον χαρακτηρίζει η σκληρή δουλειά, η ανάληψη ρίσκου, οι έξυπνες ιδέες, η αισιοδοξία, η επιμονή, η διορατικότητα και η αυτοπεποίθηση. Όλα τα παραπάνω είναι κοινά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων αυτοδημιούργητων ανθρώπων που είναι “ερωτευμένοι” με της δουλειά τους. Αυτό λέει άλλωστε και στα παιδιά του: «Ποτέ δεν τους είπα ποιο επάγγελμα να ακολουθήσουν. Επιμένω όμως πως αυτό που θα επιλέξουν, πρέπει να το κάνουν με πάθος και αγάπη».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακτινοβόληση Τροφίμων: Τι ισχύει στην ΕΕ – Γιατί η βιομηχανία αντιστέκεται

Παρά την επίσημη έγκριση των Αρχών και τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας η χρήση της ακτινοβόλησης τροφίμων παραμένει περιορισμένη.

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα