Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Χακάροντας” τον οργανισμό μας να ζητά λιγότερη ζάχαρη

ΑρχικήΝέα"Χακάροντας" τον οργανισμό μας να ζητά λιγότερη ζάχαρη
spot_img

Τα απλά μυστικά μιας διατροφολόγου στο πώς να αποτρέψουμε τον οργανισμό μας από το να λαχταρά τη ζάχαρη.

Η ζάχαρη είναι συνυφασμένη με τη γλυκύτητα των τροφίμων και -ως αποτέλεσμα αυτού- της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, όσο καλή γεύση κι αν έχει, παρουσιάζει πολλά μειονεκτήματα για τον οργανισμό, όπως χοληστερίνη, μακροπρόθεσμη απώλεια ενέργειας και ντοπαμίνης και παχυσαρκία. Και αυτά είναι μόνο μερικά!

Από την άλλη, το να κόψει κανείς τελείως τη ζάχαρη, πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται και σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδανική η πλήρης αφαίρεσή της από τη διατροφή. Η διατροφολόγος Karen Newby, όμως, συμβουλεύει στην ιστοσελίδα OK UK πως να «χακάρει» κανείς τον οργανισμό για να μη λαχταρά τη ζάχαρη, κάνοντας ορισμένες αλλαγές στη διατροφή του.

Να τρώτε πάντα καλό πρωινό

Αν και συνιστά το Α και το Ω κάθε διατροφής, πολλοί άνθρωποι κάνουν το ακριβώς αντίθετο, τρώγοντας πολύ στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια οδηγεί πολλές φορές και στο να υποκύψει κανείς σε ανεπιθύμητες λιγούρες, όπως υπερβολικά ζαχαρούχα τρόφιμα. Τρώγοντας, όμως, στην αρχή της ημέρας αντί για το τέλος γλιτώνετε αυτό το «ένοχο» συναίσθημα και εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με ενέργεια.

Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη

Με την επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης θα νιώσετε πιο ικανοποιημένοι και το σάκχαρό σας θα είναι πιο ισορροπημένο. Δοκιμάστε αυγά,  μπάρες δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, αβοκάντο σε φρυγανιά με ψητά μανιτάρια και porridge- μερικά μόνο παραδείγματα από το τι μπορείτε να συνδυάσετε.

Πίνετε καφεΐνη μόνο τις πρωινές ώρες

Ίσως είναι δύσκολο, δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος λάτρης της καφεΐνης πίνει 4-5 κούπες καφέ την ημέρα, αν όχι παραπάνω. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση καφεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρεμβαίνει στο σάκχαρο του αίματός μας και μπορεί να οδηγήσει σε όρεξη για ζάχαρη. Μια καλή ώρα να σταματήσετε να πίνετε καφέ είναι 3 το μεσημέρι- το αργότερο.

Κάντε πιο υγιεινές επιλογές σε σνακ

Ανάλογα τις προτιμήσεις σας στις γεύσεις, η λίστα επιλογών μπορεί να ποικίλει, αλλά το κλειδί είναι ένα: χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Ορισμένες προτάσεις αποτελούν- για άλλη μια φορά- οι μπάρες δημητριακών με σπόρους και granola, γιαούρτι, φρούτα, αλλά και αλμυρές επιλογές, όπως χούμους και φαλάφελ.

Αποφύγετε τα γλυκαντικά

Κατανοούμε πως όταν σκέφτεται κανείς να μειώσει τη ζάχαρη μπορεί να καταλήξει να χρησιμοποιεί εναλλακτικές γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη και η στέβια, αλλά συχνά ακόμα και αυτές οι επιλογές είναι μέχρι και 180 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς τις θερμίδες. Αν και δεν παχαίνουν όσο η ζάχαρη,  ξεγελούν το σώμα ώστε να πιστεύει ότι παίρνει κάτι γλυκό, κάτι που αυξάνει τη λαχτάρα για παραπάνω γλυκές απολαύσεις.

Και αν θέλουμε κάτι γλυκό;

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα ή vegan! Η πικρή γεύση του κακάο θα μειώσει την επιθυμία σας για ζάχαρη.

Μεγάλη προσοχή στις ετικέτες

Αυτή η πρακτική έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να σας γλιτώσει πολλή έξτρα ζάχαρη, αφού υπάρχει ως πρόσθετο σε έναν τεράστιο αριθμό προϊόντων, όπως ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα.  Στόχος να καταναλώνετε προϊόντα με λιγότερο από 5 g ζάχαρης ανά 100 g/100 ml. Ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενα «κρυμμένα» σάκχαρα, όπως ο πολτός φρούτων, ο πουρές φρούτων, η αγαύη, η ζάχαρη φοίνικα, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα