Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαμηλός ο κίνδυνος ασφάλειας από βρώσιμα προϊόντα εντόμων, σύμφωνα με την FSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧαμηλός ο κίνδυνος ασφάλειας από βρώσιμα προϊόντα εντόμων, σύμφωνα με την FSA
spot_img

Υπάρχει χαμηλός κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων και ανάπτυξης ασθενειών από την κατανάλωση βρώσιμων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αξιολόγηση του FSA.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) διαπίστωσε πως οι καταναλωτές ενέχουν χαμηλό ρίσκο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων από την κατανάλωση αλλεργιογόνων.

Η αξιολόγηση κινδύνου εξέτασε αλλεργιογόνα, μικροβιακή μόλυνση και μόλυνση από βαρέα μέταλλα από επτά βρώσιμα προϊόντα εντόμων που κυκλοφορούν επί του παρόντος στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν παρασκευάσματα από αλευροσκουλήκι, οικιακό γρύλο, κίτρινο αλευροσκουλήκι,ακρίδα της ερήμου και μεταναστευτική ακρίδα – μεταξύ άλλων. 

Αλλεργικές αντιδράσεις και βρώσιμα έντομα

Η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων σε βρώσιμα έντομα εκτιμάται ότι είναι πολύ χαμηλή, εφόσον τα προϊόντα έχουν σωστή σήμανση. Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν αναφέρει ελάχιστες φορές την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονταν με την κατανάλωση εντόμων. Ακόμα και στις περιπτώσεις, όμως, που αναφέρθηκαν ασθένειες, επρόκειτο για ήπια και μικρής διάρκειας περιστατικά.

Ωστόσο, για ορισμένα άτομα με έντονες αλλεργικές αντιδράσεις στα οστρακοειδή, ιδιαίτερα στα καρκινοειδή και τα ακάρεα, η σοβαρότητα της ανάπτυξης ασθενειών από βρώσιμα έντομα μπορεί να είναι υψηλή και να προκαληθεί ακόμα και αναφυλακτικό σοκ. Οι καταναλωτές με αλλεργίες στα οστρακοειδή θα έπρεπε να ελαχιστοποιήσουν την επαφή τους με τέτοιου είδους τροφές εάν φέρουν ετικέτα.

Παθογόνοι μικροοργανισμοί και βαρέα μέταλλα

Ακόμη, η σοβαρότητα της ασθένειας από βρώσιμα έντομα μολυσμένα με μικροοργανισμούς ή βαρέα μέταλλα είναι χαμηλή. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την έκθεση στη σαλμονέλα και άλλα παθογόνα, που μπορεί να ποικίλλει από ασυμπτωματική έως θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Στοιχεία από τα προφίλ κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και της FSA έδειξαν ότι τα βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα το κάδμιο και το αρσενικό, είναι πολύ πιθανό να συσσωρεύονται σε βρώσιμα έντομα. Το ποσοστό συσσώρευσης εξαρτάται από τα είδη. 

Παρά την εύρεση χαμηλού ρίσκου στην ανάπτυξη ασθενειών και μολύνσεων από βρώσιμα έντομα, υπάρχουν προς το παρόν λίγα στοιχεία, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο διατίθενται στην αγορά για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ζητήματα ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση βρώσιμων εντόμων, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει κυκλοφορήσει μια δημοσίευση από το 2021 που περιέχει αξιόλογα στοιχεία.

Δημόσια διαβούλευση για τα βρώσιμα έντομα

Όσον αφορά στα σχέδια της FSA για το μέλλον των βρώσιμων εντόμων, αυτά θα προωθηθούν μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης.

Μια προτεινόμενη τροποποίηση θα επιτρέψει στα βρώσιμα έντομα να παραμείνουν στην αγορά στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, όπου αποτελούν αντικείμενο μιας από τις αιτήσεις για τα τρόφιμα, που υποβλήθηκε στις αρχές στη Μεγάλη Βρετανία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Εάν συμφωνηθεί από το κοινοβούλιο, οι νομικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. 

Τα βρώσιμα έντομα θα πωλούνται έως ότου οι υπουργοί αποφασίσουν σχετικά με την εξουσιοδότηση ή έως ότου η διαδικασία ολοκληρωθεί με άλλο τρόπο, για παράδειγμα, να αποσυρθεί από τον αιτούντα. Η επεξεργασία των αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 17 μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο