Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Clostridioides difficile στις πατάτες: Ένας υπαρκτός κίνδυνος στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνClostridioides difficile στις πατάτες: Ένας υπαρκτός κίνδυνος στην Ευρώπη
spot_img

Η λοίμωξη από Clostridioides difficile (CDI) προκαλεί μολυσματική διάρροια – Στην Ελλάδα βρέθηκαν θετικά τα 3 από τα 14 δείγματα, με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει στο 21,4% όπως έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη

Στην Ευρώπη, ο εκτιμώμενος αριθμός κρουσμάτων Clostridioides difficile (CDI) την περίοδο 2011-12 ήταν 123.997! Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια διάρροια έως δυνητικά θανατηφόρα ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα. Ενώ θεωρείτο ανέκαθεν μια τυπική μόλυνση υγειονομικής περίθαλψης, η λοίμωξη αυτή στην κοινότητα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, καθώς διερευνούνται πλέον οι διάφορες πηγές μόλυνσης.

Το C. difficile έχει απομονωθεί από διάφορα τρόφιμα παγκοσμίως, και είναι αποδεδειγμένο ότι ορισμένα τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στην ευρεία διάδοσή του. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να διαδίδεται σε ολόκληρη την Ευρώπη από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της τροφικής αλυσίδας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα CDI που σχετίζονται με τρόφιμα.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι οι πατάτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βασικό τρόφιμο που καταναλώνεται παγκοσμίως, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάπλωση του C. difficile. Οι πατάτες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης C. difficile μεταξύ όλων των λαχανικών που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα, με τη θετικότητα στα δείγματα να κυμαίνεται από 25,7% έως 53,3%. 

Μια παλαιότερη μελέτη από τη Σλοβενία ανέφερε ότι το 78,9% των θετικών στο C. difficile πατατών που πωλούνται στη λιανική, εισήχθησαν από περισσότερες από 10 χώρες σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Σε μια νέα δημοσίευση στο Eurosurveillance, οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με τη μόλυνση των πατατών της λιανικής πώλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για τις 12 χώρες που μελετήθηκαν, μεταξύ τους και η Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν πανομοιότυπα πρωτόκολλα δειγματοληψίας και απομόνωσης, τα οποία επιτρέπουν την άμεση σύγκριση των ποσοστών θετικότητας του C. difficile στις πατάτες.

Αποτελέσματα θετικότητας του Clostridioides difficile σε δείγματα πατάτας

Συνολικά, συλλέχθηκαν 153 δείγματα πατάτας ή μάκτρα πατάτας σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και 147 συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση.

Ο αριθμός των συλλεχθέντων δειγμάτων ανά χώρα κυμαινόταν από 6 (Ιρλανδία) έως 29 (Ηνωμένο Βασίλειο). Όλα τα δείγματα αποκτήθηκαν από πατάτες λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ, ανοικτές αγορές τροφίμων κ.α.).

Συνολικά, 33 από τα 147 δείγματα που συλλέχθηκαν (22,4%) βρέθηκαν θετικά στο C. difficile. Όλα τα δείγματα από τη Σλοβακία ήταν αρνητικά (n = 9) και όλα τα δείγματα από τη Ρουμανία ήταν θετικά (n = 7). Στην Ελλάδα βρέθηκαν θετικά τα 3 από τα 14 δείγματα που ελήφθησαν, με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει έτσι στο 21,4%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ του ποσοστού θετικότητας του C. difficile στις εισαγόμενες έναντι των μη εισαγόμενων πατατών.

Υπήρξε επίσης σημαντική διαφορά στο ποσοστό των θετικών σε C. difficile δειγμάτων μεταξύ των ορατά καθαρών πατατών (3,2%) έναντι εκείνων που ήταν μέτρια καθαρές από χώμα (36,8%) ή υπερβολικά λερωμένες με χώμα (37,0%).

Επικίνδυνα υψηλή η θετικότητα

Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης στις πατάτες (≥ το 10% όλων των δειγμάτων σε 9 από τις 12 χώρες) θα μπορούσαν να έχουν πιθανή σημασία για τη δημόσια υγεία.

Οι πατάτες συνήθως πλένονται, ξεφλουδίζονται και μαγειρεύονται πριν από το φαγητό, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο άμεσης μόλυνσης. Ωστόσο, οι πατάτες μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορέας για την εισαγωγή σπορίων C. difficile στο οικιακό περιβάλλον ή/ και στην τροφική αλυσίδα, όπου θα μπορούσαν να παραμείνουν και να αποτελέσουν κίνδυνο σε έναν ευαίσθητο ξενιστή (άνθρωπο ή ακόμα και κατοικίδιο ζώο). Με αυτόν τον τρόπο, οι πατάτες θα μπορούσαν όντως να έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του C. difficile στην κοινότητα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο