Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρόφιμα χαμηλής υγρασίας: Aντιμετώπιση παθογόνων μέσω απολύμανσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρόφιμα χαμηλής υγρασίας: Aντιμετώπιση παθογόνων μέσω απολύμανσης
spot_img

Η ικανότητα των παθογόνων να αντέχουν στις ξηρές συνθήκες και να αναπτύσσουν αντοχή στη θερμότητα αποτελεί πρόβλημα τη βιομηχανία τροφίμων που ασχολείται με τρόφιμα χαμηλής υγρασίας.

Οι εστίες τροφικών ασθενειών, σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας σχετίζονται συνήθως με την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Salmonella spp, Listeria monocytogenes,Bacillus cereus, Clostridium spp, Cronobacter sakazakii, Escherichia coli και Staphylococcus aureus.

H βιβλιογραφική έρευνα έχει δείξει ότι οι μη θερμικές τεχνικές, όπως το CO2, η επεξεργασία υψηλής πίεσης και ούτω καθεξής, μπορεί να μην προσφέρουν αποτελεσματική μικροβιακή αδρανοποίηση σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας λόγω ακριβώς της ανεπαρκούς περιεκτικότητάς τους σε υγρασία. Από την άλλη πλευρά, τα αέρια μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στα εμπορεύματα και τους πόρους λόγω των υψηλότερων ιδιοτήτων διάχυσής τους και θεωρείται ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι των θερμικών και άλλων μη θερμικών διεργασιών. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, τρόφιμα χαμηλής υγρασίας είναι εκείνα που έχουν ενεργότητα νερού (aw) χαμηλότερη από 0,85. Είτε έχουν από την φύση τους χαμηλή υγρασία είτε έχουν αρχικά υψηλή υγρασία που υφίσταται διαδικασία ξήρανσης ή αφυδάτωσης.

Αν και τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, όπως αλεύρι, μπαχαρικά, ξηροί καρποί και βότανα, θεωρούνται προϊόντα χαμηλού κινδύνου για μικροβιακή μόλυνση, καθώς δεν προσφέρουν ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των παθογόνων βακτηρίων, την τελευταία δεκαετία, η συσχέτιση παθογόνων βακτηρίων με τρόφιμα χαμηλής υγρασίας έχει κερδίσει την προσοχή της ρυθμιστικής και επιστημονικής κοινότητας. Ενώ η ανάπτυξη των παθογόνων εμποδίζεται σε αυτά τα προϊόντα, εάν υπάρχουν ήδη στο τρόφιμο μπορούν να επιβιώσουν στο αποξηραμένο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας δεν θεωρούνται μικροβιολογικά ασφαλή απλώς και μόνο επειδή δεν υποστηρίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων όπως η Salmonella.

Ο αριθμός των εστιών που αναφέρθηκαν σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας σημείωσε μια λογαριθμική αύξηση κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Την τελευταία δεκαετία, έχουν καταγραφεί περίπου 18 περιστατικά που μόλυναν περισσότερα από 1300 άτομα τα οποία κατανάλωσαν τρόφιμα χαμηλής υγρασίας. Περίπου το 80% των τροφιμογενών ασθενειών οφείλονταν σε μόλυνση από σαλμονέλα, ακολουθούμενη από Escherichia coli (16%) και Λιστέρια (4%). Μεταξύ των διαφόρων τροφίμων που σχετίζονται με τη μόλυνση από σαλμονέλα, τα προϊόντα βουτύρου όπως το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο καρυδιών και το βούτυρο σόγιας αναφέρθηκαν πιο συχνά, πιθανώς λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Τα βρέφη βρέθηκαν να είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα σε τροφιμογενείς ασθένειες σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας. Για παράδειγμα, 3000 μολύνσεις αναφέρθηκαν για μόλυνση από σαλμονέλα σε βρεφικό γάλα στο Τρινιντάντ το 1973. Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι εστίες έχουν αναφερθεί σε δυτικές ή ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο δεν καταγράφονται συστηματικά. 

Το Ινστιτούτο για την Προώθηση των Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής των ΗΠΑ (IΑFNS) διεξήγαγε μελέτη προκειμένου να δώσεi τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της ασφάλειας των τροφίμων να μειώσουν τους κινδύνους στα τρόφιμα και να αποτρέψουν τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών.

Στην μελέτη αξιολογήθηκαν δύο μέθοδοι απολύμανσης για την αδρανοποίηση ενός κοκτέιλ Salmonella ή Listeria monocytogenes που εμβολιάστηκε σε μοντέλα τροφίμων χαμηλής υγρασίας (αποξηραμένη φράουλα, αποξηραμένο μήλο, σταφίδες, τρίμμα σοκολάτας, νιφάδες αραβοσίτου, φιστίκι με κέλυφος και χωρίς κέλυφος). Η μία θεραπεία βασίστηκε σε συνδυασμό απολυμαντικού υπεροξικού οξέος-αιθανόλης (PAA-αιθανόλη) με την άλλη να είναι μια διεργασία προηγμένης οξείδωσης (AOP) που εφαρμόζει ταυτόχρονα UV-C (254 nm), όζον και υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Και για τις δύο θεραπείες, η θνησιμότητα των θεραπειών εξαρτιόταν από το παθογόνο και τον τύπο των τροφίμων χαμηλής υγρασίας. Το L. monocytogenes ήταν πιο ευαίσθητο και στις δύο θεραπείες σε σύγκριση με τη Salmonella , γεγονός που μπορεί να αντανακλά την ενισχυμένη ανοχή της τελευταίας, σε ξηρή κατάσταση. Η επίδραση της μήτρας στα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας θα μπορούσε να αντανακλά την αντιοξειδωτική ικανότητα του προϊόντος. Ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι απαιτείται επικύρωση για διαφορετικούς τύπους προϊόντων και θα πρέπει να αποφεύγονται οι γενικεύσεις.
Ωστόσο, η μελέτη κατέδειξε ότι τόσο η θεραπεία AOP όσο και η αγωγή με αιθανολικό υπεροξυοξικό οξύ μπορούν να εφαρμοστούν ως παρεμβάσεις για τη μείωση της μεταφοράς της σαλμονέλας και L. monocytogenes σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας.
Πηγές: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016816052030283X
https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12800

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα