Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – ΓΤΟ: Διχασμός σε επερχόμενο κανονισμό – Τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά

ΑρχικήΝέαΕΕ - ΓΤΟ: Διχασμός σε επερχόμενο κανονισμό - Τι υποστηρίζει η κάθε πλευρά
spot_img

Φόβους προκαλεί η διαβούλευση της ΕΕ σχετικά με τους κανονισμούς για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές στα τρόφιμα. Τι λένε οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοί τους.

Μια ομάδα αποτελούμενη από περισσότερες από 50 οργανώσεις αντιτίθεται στον επερχόμενο κανονισμό για τη γονιδιακή επεξεργασία τροφίμων (Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές ή NGT) στην ΕΕ, ο οποίος θα επέτρεπε σε τρόφιμα ΓΤΟ να εισέρχονται στις αγορές χωρίς να περάσουν χωρίς να υπόκεινται στην υπάρχουσα διαδικασία έγκρισης.

Οι οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 420.000 υπογραφές κατά του επικείμενου κανονισμού.

Ουσιαστικά οι ανησυχίες τους αφορούν το πως ο κανονισμός που αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τρόφιμα που υπόκεινται σε NGT μπορεί να παρακάμψει την υφιστάμενη ρύθμιση για τα ΓΤΟ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Madeleine Coste, υπεύθυνη πολιτικής στο Slow Food Europe (μια από τις οργανώσεις κατά του κανονισμού), στο FoodIngredientsFirst, εάν η Κομισιόν αλλάξει τους κανόνες ιχνηλασιμότητας των ΓΤΟ, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσής της, χωρίς παράλληλα να έχει αναπτύξει μεθόδους ανίχνευσης προϊόντων που προέρχονται από   Nέες Γονιδιωματικές Τεχνικές. Τονίζει πως οι αγρότες, για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζουν αν οι σπόροι τους είναι γενετικά τροποποιημένοι.

Από την πλευρά τους, όμως, ορισμένες εταιρείες που υποστηρίζουν την νομοθεσία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Bayer, την Euroseeds και την Syngenta θεωρούν πως ο κανονισμός πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από την Κομισιόν, ούτως ώστε οι κανόνες που θα ισχύουν να γίνουν ξεκάθαροι.

Ένας εκπρόσωπος της Bayer εξηγεί στο Food Ingredients First ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ ΓΤΟ και οργανισμών με γονιδιακή επεξεργασία και πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα επέτρεπαν αυξημένες αποδόσεις και χαμηλότερες τιμές των τροφίμων.

 «Όσον αφορά τη ρύθμιση, η διαφορά μεταξύ ΓΤΟ και γενετικά επεξεργασμένων τεχνικών είναι πολύ σημαντική. Η πραγματική ρύθμιση στην ΕΕ έχει γίνει για τους ΓΤΟ, αλλά δεν αντιπροσωπεύει σωστά τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι γονιδιακές τροποποιήσεις ενός φυτού που έχουν αναπτυχθεί με τη βοήθεια της γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσαν να συμβούν και φυσικά. Δεν υπάρχει διαφορά ως προς το αποτέλεσμα», λέει ο εκπρόσωπος στο ειδησεογραφικό μέσο. Προσθέτει πως τα NGT πρόκειται να συμβάλλουν στη διατροφή ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού, αντιμετωπίζοντας πολλές σύγχρονες προκλήσεις, όπως η μείωση των φυτοφαρμάκων και η αντίσταση σε ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασίες, πλημμύρες), με πιο ανθεκτικές σε όλα αυτά τροφές.

Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι των νέων κανόνων, πέρα από την παρακώλυση της ιχνηλασιμότητας φοβούνται ότι θα εμποδίσουν τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές να επιλέξουν επιλογές χωρίς ΓΤΟ.

Μάλιστα, μια δημοσκόπηση του 2021 από το IPSOS σε όλες τις χώρες της ΕΕ έδειξε ότι το 86% των ανθρώπων που έχουν ακούσει για ΓΤΟ πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που παράγονται από τέτοιες καλλιέργειες θα πρέπει να επισημαίνονται αντίστοιχα.

Με μια πληθώρα ετικετών για πολλούς ισχυρισμούς αναφορικά με τη διατροφή απαντάται επί του παρόντος σε πολλά προϊόντα, αλλά χωρίς αυστηρούς κανόνες για το τι ακριβώς σημαίνουν αυτές και γιατί υπάρχουν εκεί, μπορεί να καταλήξουν να μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές. Εδώ έγκειται μια ακόμα ανησυχία για την ψήφιση του κανονισμού NGT, καθώς ένας  τέτοιος ισχυρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερη σύγχυση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο