Η Oatly, πολύ γνωστή εταιρεία ροφημάτων βρώμης, έχει λάβει 29 καταγγελίες για τα προϊόντα της, ενώ δύο άτομα ανέφεραν στομαχική ασθένεια. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εντόπισε το πρόβλημα, το οποίο αφορά ένα ζήτημα ποιότητας και προχώρησε στην ανάκληση ενός ροφήματος βρώμης σε δύο ευρωπαϊκές χώρες.
Η ανίχνευση του Bacillus cereus οδήγησε στην ανάκληση του Oatly 1 λίτρου στη Φινλανδία και την Εσθονία με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας την 1η Δεκεμβρίου 2022 και κωδικό παρτίδας 1335T4.
Το ρόφημα, που παρασκευάζεται στη Σουηδία, πωλείται στη Φινλανδία από τα τέλη Ιανουαρίου σε ορισμένα καταστήματα και στο διαδίκτυο.
Η Oatly συμβούλεψε το κοινό να μην καταναλώνουν την προσβεβλημένη παρτίδα.
Η δράση της Oatly
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Food Safety News ότι η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
“Έχουμε εντοπίσει ένα ποιοτικό ζήτημα με μια συγκεκριμένη παρτίδα Oatly Kaurajuoma 1 λίτρου που πωλείται στη Φινλανδία και την Εσθονία, στην οποία έχουν ανιχνευθεί τα βακτήρια Bacillus cereus”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.
“Μόλις αντιληφθήκαμε το ζήτημα, ξεκινήσαμε ανάκληση των προϊόντων που ενδέχεται να επηρεαστούν και ξεκινήσαμε πρόσθετες έρευνες, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους εταίρους.
“Η Oatly λαμβάνει κάθε δυνατή προφύλαξη και ακολουθεί όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά πρωτόκολλα, εργάζεται για να διερευνήσει τη βασική αιτία και να διασφαλίσει ότι οι ποιοτικές ρουτίνες είναι των υψηλότερων προτύπων. Έχουμε πλήρη ιχνηλασιμότητα για τα προϊόντα μας, και αυτό δεν αναμένεται να έχει καμία επίδραση στην προσφορά των προϊόντων μας γενικά.”
Η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων (Ruokavirasto) και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) δεν απάντησαν σε σχετική ερώτηση για να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό ή τους ασθενείς.
Υπάρχουν δύο τύποι τροφικής δηλητηρίασης Bacillus cereus. Ο ένας προκαλεί κυρίως διάρροια και ο άλλος οδηγεί κυρίως σε εμετό.
Η περίοδος επώασης είναι συνήθως μεταξύ 1 και 16 ωρών, ανάλογα με τον τύπο και η ασθένεια διαρκεί μεταξύ 12 και 24 ωρών. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα μεταξύ 1 και 5 ωρών είναι πιθανό ο τύπος εμετού, ενώ ο τύπος διάρροιας εμφανίζεται μετά από 8 έως 16 ώρες.
Ο Bacillus cereus είναι δυνατόν να προκαλέσει ασθένεια μέσω επιμολυσμένων προϊόντων που δεν έχουν μαγειρευτεί ή θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσουν τα βακτήρια ή μέσω μαγειρεμένων τροφίμων που δεν αποθηκεύονται σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.