Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγρότες εναντίον ΕΕ: Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων και η πολιτική των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου στο προσκήνιο

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΑγρότες εναντίον ΕΕ: Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων και η πολιτική των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου στο προσκήνιο
spot_img

Αγροτικός συνεταιρισμός υποστηρίζει ότι η επιδίωξη των πολιτικών της ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής Farm to Fork.

Η ΕΕ θα πρέπει να ελέγξει τις τιμές των γεωργικών προϊόντων και να εγκαταλείψει την πολιτική της για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΕ), συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής συμφωνίας με τη Mercosur που έχει σταματήσει εδώ και καιρό, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης αγροτών European Coordination Via Campesina (ECVC).

Το κίνημα Via Campesina, που ιδρύθηκε το 1993 για να οργανώσει τους οικογενειακούς και μικρής κλίμακας αγρότες σε όλο τον κόσμο ώστε να αντισταθούν στην παγκοσμιοποίηση, επινόησε τον όρο “διατροφική κυριαρχία”.

Η συμφωνία με το μπλοκ της Λατινικής Αμερικής, που αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα εν μέσω των διαδηλώσεων των αγροτών, της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των νέων ανησυχιών των χωρών της ΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις των ΣΕΕ στον γεωργικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ θα μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ, Rupert Schlegelmilch, στα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης τον Μάιο.

Μόλις υπογραφεί, η συμφωνία θα χρειαστεί την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών στο Συμβούλιο, που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται όλο και πιο απίθανο, καθώς η γαλλική ακροδεξιά, που ενισχύθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές της χώρας τον Ιούλιο, πρόκειται να αντιταχθεί.

Σημαντικές εξελίξεις

Ο γεωργικός τομέας έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του σε νέες εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων των αγροτών που σάρωσαν την Ευρώπη τους πρώτους μήνες του 2024.

Οι αγρότες φοβούνται ότι η συμφωνία της Mercosur θα έχει ως αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι αγορές με φθηνότερα προϊόντα από γεωργικές δυνάμεις όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, εάν οι εισαγωγές απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα επέτρεπε την είσοδο στην ΕΕ μόνο 99.000 τόνων βοείου κρέατος με προτιμησιακό δασμό 7,5%, που αντιστοιχεί μόνο στο 1,2% της ετήσιας κατανάλωσης βοείου κρέατος στην ΕΕ.

Όσον αφορά τα πουλερικά, η συμφωνία θα καταργήσει τους δασμούς για 180.000 τόνους κρέατος που εισέρχονται στην ΕΕ, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 1,2% της κατανάλωσης του μπλοκ.

Μόνο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει ζητήσει ρητά τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας Mercosur στο σχέδιο προτεραιοτήτων για την επόμενη πενταετία που συζητούν αυτή την εβδομάδα οι πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο