Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Α. Μέγα, Διευθύντρια Γαλακτοκομικής Σχολής: Ευκαιρίες και κίνδυνοι διαβάζοντας τη λίστα του Taste Atlas

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑ. Μέγα, Διευθύντρια Γαλακτοκομικής Σχολής: Ευκαιρίες και κίνδυνοι διαβάζοντας τη λίστα του Taste Atlas
spot_img

Η Δρ Αλεξάνδρα Μέγα, Κτηνίατρος και Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Ιωάννινα, σχολιάζει στο cibum την καλή επίδοση των ελληνικών τυριών στη λίστα του TasteAtlas με τα 50 καλύτερα τυριά παγκοσμίως.

Όπως διαβάσαμε πρόσφατα στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννη Ζαμπετάκη στο cibum, στη λίστα του TasteAtlas με τα 50 καλύτερα τυριά στον κόσμο, η Ελλάδα έχει 13 τυριά στα πρώτα 50 και 4 στα πρώτα 10!

Στη συγκεκριμένη λίστα φιγουράρουν πολύ δημοφιλή τυριά, όπως το καλαθάκι Λήμνου, η γραβιέρα Νάξου, το μετσοβόνε, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα Κρήτης, το γαλοτύρι, το Σαν Μιχάλη, η κεφαλογραβιέρα, η κοπανιστή, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, η ξινομυζήθρα Κρήτης, το κασέρι και το ανθότυρο, που, εκτός από τις καρδιές των Ελλήνων καταναλωτών, φαίνεται πως έχουν κατακτήσει και τις προτιμήσεις των καταναλωτών παγκοσμίως.

Ζητήσαμε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό το – ομολογουμένως – εντυπωσιακό “πλασάρισμα¨των ελληνικών τυριών στη συγκεκριμένη λίστα, από την Δρ. Αλεξάνδρα Μέγα, Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων.

Το άρθρο της Δρ. Αλεξάνδρας Μέγα, στο cibum

“Σχετικά με την υψηλή θέση αρκετών παραδοσιακών τυριών στη λίστα της σελίδας taste atlas, αρχικά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι είναι γνωστά και δημοφιλή, εκτός συνόρων, πολλά τυριά προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης τα οποία παράγονται αναγκαστικά σε μικρή κλίμακα λόγω της περιορισμένης  έκτασης της περιοχής  που ανήκουν παραδοσιακά πχ το Καλαθάκι στη Λήμνο , το Σαν Μιχάλη στη Σύρο, η Κοπανιστή στις Κυκλάδες, κ.α. Συνήθως οι επιχειρήσεις που τα παράγουν είναι μικρές βιοτεχνίες, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ή κτηνοτρόφοι- ιδιοπαραγωγοί.

Είναι προϊόντα προορισμένα να ενισχύσουν τον γαστρονομικό τουρισμό του τόπου τους, και στη συνέχεια θα έπρεπε να κινηθούν σε εξειδικευμένες αγορές, σε τυροπωλεία, σε ”cheese and wine bar” κλπ. στα αστικά κέντρα της Χώρας και του εξωτερικού και να διεκδικήσουν υψηλές τιμές.

Παραγωγοί και αγρότες στις ακριτικές περιοχές της χώρας , θα έχουν μια καλή ανταμοιβή για να παραμείνουν εκεί, να ζήσουν και να παράγουν.

Άλλα από τα Ελληνικά τυριά που είναι στις υψηλές θέσεις της λίστας, ενώ είναι γνωστά και αγαπητά σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Κεφαλοτύρι, δεν έχουν κατοχυρωμένες προδιαγραφές και απειλούνται από την κατάχρηση της ονομασίας τους από τυριά εισαγωγής,  πολλές φορές από αγελαδινό γάλα, με γεύση που δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που ο καταναλωτής «θυμάται» και επιζητά, αλλά με χαμηλότερη τιμή.

Και βέβαια πιο εύκολη φαίνεται η διαδρομή προς τις αγορές για προϊόντα όπως το Κασέρι, η  αγελαδινή Γραβιέρα Νάξου, η πρόβεια Γραβιέρα Κρήτης και άλλα τυριά ΠΟΠ της λίστας που παράγονται σε βιοτεχνικό και βιομηχανικό επίπεδο από περισσότερο έμπειρους και επαγγελματίες παραγωγούς και που πωλούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και κάποιες ποσότητες εξάγονται

Η Ελλάδα δεν πάσχει από εκλεκτά τυριά. Παρά τη μικρή της έκταση έχει ποικιλομορφία στο έδαφος , το κλίμα, το υψόμετρο, τη βλάστηση δηλαδή σε παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση στο γάλα και το τυρί. Επίσης κάθε τόπος έχει μακρά παράδοση στην τυροκομική τέχνη. Χρειάζονται όμως και πολλοί άλλοι παράγοντες για να φθάσουν τα προϊόντα αυτά στον καταναλωτή σε εσωτερικό και εξωτερικό, να τον πείσουν για την αυθεντικότητά τους  και  να κερδίσουν μια δίκαια τιμή.

Στη Γαλακτοκομική Σχολή υποδεχόμαστε μαθητές από όλη την Ελλάδα και διδάσκοντάς τους τις Σύγχρονες Αρχές της Παραδοσιακής Τυροκομικής Τέχνης έχουμε την ικανοποίηση να διαπιστώνουμε ότι επιστρέφοντας στον τόπο τους προοδεύουν και αποτελούν παράγοντες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και του αγροδιατροφικού τομέα.”

Σχετικά με την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

Το  1916  χάρη  στις  προσπάθειες  του  Ηπειρώτη  γεωπόνου  Νικόλαου  Ζυγούρη  ιδρύθηκε  στα  Ιωάννινα  το  πρώτο  πρακτικό  σχολείο  με  αντικείμενο  αποκλειστικά  την  τυροκομία

Το  1932  το  τυροκομικό  σχολείο  μετονομάστηκε  σε  πρακτική  Γαλακτοκομική  σχολή  Ιωαννίνων . Μετά  από  αλλαγές  στην ονομασία της  λειτούργησε  ως  Επαγγελματική  Σχολή Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  ως το 2021 και πλέον λειτουργεί ως ΔΙΕΚ του  ΥΠΑΑΤ με ευθύνη του ΕΛΓΟ  «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Ο κόσμος τη γνωρίζει απλά σα «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ».

Έχοντας  διανύσει περισσότερο  έναν  αιώνα  λειτουργίας  η  Γαλακτοκομική  Σχολή  έχει  συνδέσει  το  όνομά  της  με  την  ανάπτυξη  της  γαλακτοκομίας  και  τυροκομίας  στη  χώρα  μας . Στη σχολή πρωτοδιδάχτηκε και  εξελίχθηκε η τεχνολογία παρασκευής της Γραβιέρας . Οι  μαθητές  της  Σχολής  προέρχονται  απ’ όλη  την  Ελλάδα, Κύπρο, ακόμα  και  από  άλλες  χώρες  και μεταφέρουν στη σχολή την τυροκομική παράδοση της περιοχής τους.

 Η εκπαίδευση και η εξάσκηση των μαθητών  γίνεται σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, τόσο στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια αλλά  κυρίως στο τυροκομείο και στο εργαστήριο γαλακτοκομικών προϊόνωτν  της Σχολής.   Η  επαρκής πρακτική εξάσκηση των μαθητών αποτελεί ένα μοναδικό προνόμιο και σημαντικό λόγο της  άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων  της σχολής

Οι μαθητές μας καθημερινά παραλαμβάνουν το φρεσκοαρμεγμένο γάλα, αγελαδινό πρόβειο και γίδινο,  από γειτονικές φάρμες , μαθαίνουν να παράγουν τυριά ΠΟΠ, παραδοσιακά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς με λιγότερο αλάτι, με χαμηλά λιπαρά,  με προσθήκη υπερτροφών κλπ.

Εκτός της παραγωγικής διαδικασίας η εκπαίδευση τους ολοκληρώνεται με την συμμετοχή τους σε  κάθε δραστηριότητα που θα αντιμετωπίσουν σαν επαγγελματίες όπως τις εξετάσεις καταλληλότητας του γάλακτος, την επιλογή και χρήση καλλιεργειών εκκίνησης, τον επαγγελματικό καθαρισμό του χώρου και των σκευών, την συσκευασία και επισήμανση των προϊόντων κ.α. Προϋπόθεση της γόνιμης  πρακτικής εξάσκησης είναι η  θεωρητική κατάρτιση και η συνεχής ανατροφοδότηση θεωρίας – πράξης σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. 

Διοργανώνουμε επίσης διαλέξεις  από ειδικούς, επιστήμονες, εκπροσώπους εταιριών, ερευνητές, εκπροσώπους δημόσιων φορέων , που προσθέτουν στα ερεθίσματα και τις γνώσεις των μαθητών μας ό,τι νεώτερο αφορά την παραγωγή, παρουσίαση και εμπορία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Οι απόφοιτοι της Σχολής με τις γνώσεις και την πείρα που αποκτούν μεταφέρουν στον τόπο τους, αλλά και σε άλλα μέρη την τέχνη της τυροκομίας, συνδυάζουν την παράδοση με την επιστημονική  κατάρτιση και τις νέες τάσεις, μετατρέποντας τις μικρές οικογενειακές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων σε σύγχρονα τυροκομεία ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις .

Η  διάρκεια  φοίτησης  στη  σχολή  είναι  δυο έτη.  Η  διαμονή  και  η  σίτιση  παρέχεται  στη  σχολή  δωρεάν .

Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο FACEnetwork των μικρών τυροκομείων και των κτηνοτρόφων-οικοτεχνών https://www.face-network.eu/members

Συμμετέχουμε σε πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Αλβανίας με τίτλο  “CheeseCult Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή” στα πλαίσια του οποίου διαμορφώθηκε  στη Σχολή Εκθεσιακό Κέντρο παρουσίασης παραδοσιακής τυροκομίας με τη βοήθεια τεχνολογίας 3D βίντεο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο