Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: 20 θάνατοι και 923 δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιεθνή: 20 θάνατοι και 923 δηλητηριάσεις από άγρια μανιτάρια
spot_img

Τα κρούσματα που συνδέονται με δηλητηρίαση από άγρια μανιτάρια στην Κίνα φαίνεται να μειώθηκαν ελαφρώς τον περασμένο χρόνο, όμως εξακολουθούν να αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές.

Το 2021, πραγματοποιήθηκαν 327 έρευνες πάνω σε 923 ασθενείς και 20 θανάτους. Τα περιστατικά δηλητηρίασης από μανιτάρια και οι ασθενείς παρουσίασαν αύξηση από το 2019, αλλά μειώθηκαν από το 2020, καθώς οι θάνατοι ήταν ελαφρώς λιγότεροι.

Ο αριθμός των ασθενών στις εστίες κυμαινόταν από 1 έως 20, ενώ έξι περιστατικά αφορούσαν περισσότερους από 10 ασθενείς.

Συνολικά 68 ασθενείς από 14 περιστατικά είχαν καταναλώσει δηλητηριώδη μανιτάρια από κάποια αγορά ή από κάποιο φιλικό πρόσωπο που τους τα έδωσε. 46 άτομα από 10 περιστατικά δηλητηριάστηκαν αφού έφαγαν αποξηραμένα μανιτάρια και 113 ασθενείς από 28 περιστατικά κατανάλωσαν ανάμεικτα μανιτάρια.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 74 δηλητηριώδη είδη μανιταριών που προκάλεσαν έξι διαφορετικά κλινικά σύνδρομα, 15 από τα οποία καταγράφηκαν πρόσφατα στην Κίνα. Σε εννέα περιπτώσεις, ήταν προηγουμένως άγνωστο εάν το είδος ήταν δηλητηριώδες ή όχι. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των ειδών μανιταριών που συνδέονται με δηλητηριάσεις πάνω από 150.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι δηλητηριάσεις μανιταριών συνέβαιναν κάθε μήνα, με επίκεντρο την περίοδο από το Μάιο έως το Νοέμβριο και φθάνοντας στο αποκορύφωμά τους τον Αύγουστο. Ο πρώτος θάνατος ήταν στις αρχές Μαρτίου. Οι τρεις κορυφαίοι μήνες για θανάτους που προκλήθηκαν από δηλητηριώδη μανιτάρια ήταν ο Σεπτέμβριος, ο Ιούλιος και ο Νοέμβριος.

Τύποι μανιταριών πίσω από δηλητηριάσεις

Τα τρία κορυφαία θανατηφόρα είδη μανιταριών ήταν τα Russula subnigricans, τα Galerina sulciceps και τα Lepiota brunneoincarnata, τα οποία προκάλεσαν έξι, πέντε και τρεις θανάτους, αντίστοιχα. Τα μανιτάρια του είδους Chlorophyllum molybdites ήταν πίσω από τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης.

Εντοπίστηκαν οκτώ είδη που προκάλεσαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και τρία που συνδέονται με οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η δηλητηρίαση από μανιτάρια με αποτέλεσμα την οξεία ηπατική ανεπάρκεια που προκλήθηκε από την Amanita spp. παρουσίασε απότομη μείωση. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πρόοδος αυτή οφείλεται κυρίως στη συνεχή διάδοση της επιστήμης και στην εκπαίδευση για την υγεία.

Τριάντα εννέα είδη που προκαλούν γαστρεντερίτιδα τεκμηριώθηκαν το 2021. Τα τρία πρώτα ήταν τα Chlorophyllum molybdites, Russula japonica, και τα Entoloma omiense.

Οι ερευνητές προέτρεψαν τους ανθρώπους να μην συλλέγουν ή να τρώνε άγνωστα άγρια μανιτάρια.

“Η δηλητηρίαση από μανιτάρια είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων στην Κίνα. Το χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης της δηλητηρίασης από μανιτάρια, σε αντίθεση με την υψηλή ποικιλία ειδών στην Κίνα, αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον έλεγχο και την πρόληψη της δηλητηρίασης από μανιτάρια”, ανέφεραν σύμφωνα με το Food Safety News.

“Η προώθηση της γνώσης σχετικά με τα δηλητηριώδη μανιτάρια είναι απαραίτητη και επείγουσα για τη μείωση των δηλητηριάσεων μανιταριών. Η έγκαιρη και ακριβής ταυτοποίηση των ειδών μετά τη δηλητηρίαση από μανιτάρια είναι σημαντική για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία. Πολλοί θάνατοι συνδέθηκαν με καθυστερημένη νοσηλεία.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο